Landschap Noord-Holland

Groenploegen knappen houtwallen op langs de Ruigeweg in de Zijpe

Op 8 en 9 februari vinden de eerste onderhoudswerkzaamheden plaats aan de houtwallen langs de Ruigeweg te Zijpe. De eerste werkdag gaat de groenploeg van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier haar eigen houtwallen opknappen. De tweede werkdag krijgt zij versterking van de groenploeg van gemeente Zijpe, zodat ook bij de gemeentelijke houtwallen achterstallig onderhoud wordt weggewerkt. Landschap Noord-Holland geeft advies over waar welke werkzaamheden nodig zijn.

Houtwallen zijn bijzonder voor Noord-Holland en helemaal voor de Zijpe, waar het landschap wordt gedomineerd door akkerbouw en bollenteelt. De houtwallen zijn een lust voor het oog en hebben een grote landschappelijke en historische waarde. De werkzaamheden vinden plaats aan de Ruigeweg. Hier bestaan de houtwallen voornamelijk uit lange, smalle stroken iepenbos en
-struweel. In de bredere stroken groeien vooral eiken en berken. Ze zijn jarenlang niet of nauwelijks onderhouden. Dat bleek uit een inventarisatie die Landschap Noord-Holland in 2002 deed in opdracht van de gemeente Zijpe en het hoogheemraadschap.

Naar aanleiding van de inventarisatie zijn vorig jaar de houtwallen aan de Korte Ruigeweg opgeknapt. Dat gebeurde toen door 18 buurtbewoners, onder leiding van Landschap Noord-Holland.

Tijdens de eerste werkdagen aan de Ruigeweg worden de houtwallen gedund, bomen worden teruggezet om opnieuw te kunnen uitlopen (hakhoutbeheer) en woekerende braam wordt verwijderd. Landschap Noord-Holland adviseert over het onderhoud en geeft vooraf een praktijkcursus.

/////////////////////////////////

Noot voor de pers:

De werkzaamheden vinden plaats op dinsdag 8 en woensdag 9 februari van 9.15 uur tot ongeveer 16.30 uur.
Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Aart Lodder, projectleider, Landschap Noord-Holland, 0251-662245 of 06-21234312. Wilt u een foto toegestuurd krijgen van de werkzaamheden, neem dan na 9 februari contact op met Ilse Miedema, voorlichter Landschap Noord-Holland, 0251-662254.

Castricum, 3 februari 2005