Ingezonden persbericht


UITNODIGING VOOR DE PERS

Mariaschool in Langeveen wint Voedingscentrum VoedselKetenWerkstukWedstrijd Minister Veerman prijst kinderen voor Ken je de voedselketen?

7 februari 2005

Dinsdag 8 februari reikt minister Veerman de hoofdprijs uit van de Voedingscentrum VoedselKetenWerkstukWedstrijd aan alle leerlingen van groep 8 van de Mariaschool uit Langeveen. De wedstrijd is onderdeel van de campagne Kijk in de keten! die het Voedingscentrum in mei 2004 startte. De Twentse Mariaschool maakte een creatief spel van de zuivelketen als onderdeel van de pizzaketen.

Tijdens de campagne Kijk in de keten! ontvingen 7500 scholen in mei 2004 een lespakket en placemats over de pizzaketen. Om scholieren bewuster te maken van de herkomst van eten en drinken en de kennis te vergroten over voedselketens, is de scholen gevraagd (een van) de ketens achter de pizza in beeld te brengen. De Mariaschool in Langeveen komt hierbij als beste uit de bus. De jury vond deze inzending het meest creatief. Uit de diepgang van het spel blijkt dat de leerlingen van de Mariaschool veel kennis hebben over de herkomst van hun voedsel.

Consumenten van de toekomst
De KetenCampagne prikkelt én verleidt de consument om actief op zoek te gaan naar informatie over de herkomst en productietechnieken van voedsel. Eerlijke en objectieve informatie over alle schakels in de voedselproductieketens, moderne productiemethoden en -technieken, controles, HACCP-systemen, transport, etikettering en traceerbaarheid. De productie van ons voedsel wordt namelijk steeds internationaler en komt via vele schakels tot stand. Een goed voorbeeld hiervan is de pizza. Er valt veel te vertellen over de herkomst van de diverse ingrediënten. Kinderen zijn de consumenten van de toekomst. Als ze jong leren over het bestaan van voedselproductieketens, raken ze op een vanzelfsprekende manier vertrouwd met de verschillende aspecten van de herkomst van eten en drinken. Als volwassenen kunnen ze deze aspecten bewuster laten meewegen bij de keuze van hun voedsel.

Bewuste keuze beïnvloedt productie
Kennis over de voedselketen geeft een beter inzicht in de verschillen tussen bepaalde methoden en bijvoorbeeld het eventuele prijsverschil dat daardoor ontstaat. Consumenten oefenen met hun keuze invloed uit op de kwaliteit van ons voedsel. Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat consumenten zich bewust van zijn van deze rol. Wanneer meer mensen voor een bepaalde herkomst en productiewijze kiezen, neemt de vraag hiernaar toe en zullen deze producten dus meer in winkels verkocht worden. Als vervolg op de pizzaketen, belicht het Voedingscentrum eind februari de keten erwtensoep. Als onderdeel hiervan laten een lesbrief en puzzel leerlingen kennis maken met de ketens achter het blik erwtensoep, de herkomst van de ingrediënten en de productie in de fabriek.

U kunt bij deze uitreiking aanwezig zijn. Daarvoor dient u zich op te geven bij Arjan Huijsmans, afdeling Communicatie: telefoon (070) 306 88 65, huijsmans@voedingscentrum.nl.

Datum: 8 februari 2005
Tijd: 12.15 12.45 uur
Locatie: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.

Voedingscentrum - eerlijk over eten