---


---

Mr. Pieter van Vollenhoven bevorderd tot kolonel

8-2-2005 9:52:00

Mr. Pieter van Vollenhoven is maandag (7 februari) door staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap bevorderd tot reserve-kolonel van de Koninklijke Luchtmacht. Zijn echtgenote prinses Margriet was daarbij aanwezig. Aanleiding is de benoeming van de heer Van Vollenhoven tot voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De raad werd maandag officieel ingesteld.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat integraal onderzoek doen naar mogelijke oorzaken van rampen, zware ongevallen en incidenten. Dit werd tot voor kort per sector verschillend opgepakt. Doel is aanbevelingen te doen over maatregelen ter vergroting van de veiligheid. De raad is onafhankelijk en richt zich op een breed werkgebied zoals transport, defensie, industrie, natuurrampen, milieu en gezondheid, explosies, grote branden en instortingen. De Raad voor Transportveiligheid waarvan de heer Van Vollenhoven voorzitter was, gaat op in de nieuwe raad.

Na zijn doctoraal examen werkte mr. Pieter van Vollenhoeven korte tijd als jurist bij de Raad van State tot hij in 1966 werd opgeroepen voor de dienstplicht. Daar was hij werkzaam op de Juridische Afdeling van de Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten in Den Haag en verrichtte in dat verband onder meer onderzoek naar vliegtuigongevallen voor het Commando Luchtverdediging in Zeist. Op de vliegbasis Gilze-Rijen volgde mr. Pieter van Vollenhoven in 1967 de vliegeropleiding voor het Klein Militair Brevet. Een jaar later volgde zijn benoeming tot reserve-officier-vlieger. Operationeel was hij ingedeeld bij het 300 Squadron op de vliegbasis Deelen.

Mr. Pieter van Vollenhoven is tevens Adjudant in bijzondere dienst van Hare Majesteit de Koningin.