Gemeente Geldrop-Mierlo


08 februari 2005

BEHEEROVEREENKOMST BOSSEN ONDERTEKEND

Op dinsdag 1 februari hebben burgermeester mevrouw M.J.D. Donders-De Leest en de voorzitter van Bosgroep Zuid Nederland, de heer A. Brouns, op het gemeentehuis te Geldrop een overeenkomst ondertekend over het beheer van de bos- en natuurterreinen van de gemeente Geldrop-Mierlo. De beheerovereenkomst omvat een periode van 6 jaar eindigend op 31 december 2010.

Sinds 1992 is de (voormalige) gemeente Mierlo lid van Bosgroep Zuid Nederland. Op 1 januari 2004 (met de gemeentelijke samenvoeging) is tevens het beheer van de bos- en natuurterreinen van Geldrop bij Bosgroep Zuid Nederland ondergebracht. Omdat de samenwerking goed verloopt, is wederzijds de wens geuit om hier duurzaam invulling aan te geven. Met het aangaan van de beheerovereenkomst zal er voor de gemeente in zowel beleidsmatig- als in financieel opzicht niets veranderen. Groot voordeel van de overeenkomst is, dat de continuïteit in het bos- en natuurbeheer en de realisatie van de daarmee samenhangende doelstellingen voor de komende 6 jaar gewaarborgd is.

WERKPLAN
Onderdeel van de beheersovereenkomst vormt het werkplan 2005-2010. Hierin staat omschreven welke maatregelen tot en met 2010 worden uitgevoerd en wat de kosten daarvan zijn. Bij het beheer wordt voortgeborduurd op het beheer zoals dat de afgelopen jaren is uitgevoerd in het kader van de regeling Geïntegreerd bosbeheer. Onder geïntegreerd bosbeheer wordt verstaan dat de diverse functies van het bos, zoals (hout)productie, natuur en recreatie, met elkaar in verband worden gebracht. De bedoeling is om voor alle functies zo hoog mogelijk te scoren: "het één doen, zonder het ander te laten".

KOSTEN
De beheersovereenkomst kent als uitgangspunt het principe van kostenneutraliteit. In de praktijk komt dat er op neer dat de gemeente het subsidiebedrag dat zij jaarlijks van de overheid ontvangt vanuit de Subsidieregeling Natuurbeheer aan Bosgroep Zuid Nederland overmaakt. Voor dit bedrag komt het beheer van de bossen volledig voor rekening van Bosgroep Zuid Nederland. Dit geldt voor zowel planning en administratie als voor alle feitelijke werkzaamheden in de bossen, evenals het inschakelen en toezicht houden op aannemers.

Omdat in de beheersovereenkomst van Geldrop-Mierlo ook het beheer van een aantal heidegebieden is inbegrepen, is het niet mogelijk geheel kostenneutraal te werken. Dat komt omdat het beheer van heide vaak kostbaarder is dan het beheer van bossen en de subsidies voor heidebeheer daarvoor niet toereikend zijn.

DOEL BOSGROEP ZUID NEDERLAND
Bosgroep Zuid Nederland is een coöperatieve vereniging van en door eigenaren van bos- en natuurterreinen. Het doel van de bosgroep is het ondersteunen van de leden bij het beheer van hun bos- en natuurterreinen . Het werkgebied van Bosgroep Zuid Nederland omvat de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland waar zij zorg draagt voor het beheer van circa 50.000 hectaren bos- en natuurgebieden.