Gemeente Soest

Bezwaren over de uitslag referendum

Datum: 08/02/2005

Raad van State neemt bezwaren niet in behandeling

De Raad van State heeft maandag de bezwaren van een inwoner van Soesterberg over de uitslag van het referendum op 19 januari niet in behandeling genomen. De Raad van State is van mening dat de voorzitter van het centraal stembureau zich over de bezwaren dient te buigen.

De gemeente Soest heeft in haar referendumverordening opgenomen dat de Raad van State snel een besluit kan nemen over mogelijke bezwaren. Maar de Raad van State heeft nu aangegeven dat dit niet mogelijk is: de normale bezwaar- en beroepsprocedure volgens de Algemene Wet Bestuursrecht is van toepassing.

Op 19 januari is door het centraal stembureau vastgesteld hoeveel kiesgerechtigden een stem hebben uitgebracht. Op basis daarvan is geconcludeerd dat de uitslag van het referendum "niet geldt als een raadgevende uitspraak tot afwijzing" van het raadsbesluit over de vestiging van het voorkeursrecht gemeente, het onderwerp van het referendum. Tijdens deze openbare zitting van het centraal stembureau zijn geen bezwaren naar voren gebracht. Ook de voorzitters van de verschillende stembureaus hebben geen onregelmatigheden geconstateerd.

De voorzitter van het centraal stembureau beraadt zich over de nu te nemen stappen.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer