Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Talentencentrum voor Haagse binnenstadsjongeren

Gezamenlijk persbericht van het Johan de Witt College, de Universiteit Leiden en de gemeente Den Haag
7 februari 2005

Uniek samenwerkingsproject van de Universiteit Leiden en het Johan de Witt College

Jonge mensen in de Haagse binnenstad moeten hun talenten nog beter kunnen ontwikkelen. Hiervoor wordt een Talentencentrum opgezet dat hoogwaardig en uitdagend voortgezet onderwijs moet bieden. Het Johan de Witt College (voortgezet onderwijs van vmbo tot vwo) in Den Haag en de Universiteit Leiden gaan hiermee gezamenlijk aan de slag. Op 10 februari ondertekenen de twee partijen hiervoor een convenant.

De naam Talentencentrum dekt een aantal nieuwe activiteiten om de ontwikkelingskansen en doorstroommogelijkheden van leerlingen te vergroten. Het Talentencentrum wordt een levend laboratorium voor onderzoek, onderwijsontwikkeling en diagnosticering. Voor de Universiteit Leiden en het Johan de Witt College is de verbetering van de onderwijsroute naar het hoger onderwijs voor jonge mensen met een niet-Nederlandse achtergrond een gemeenschappelijk belang. De samenwerking van universiteit en school biedt daarbij een unieke mogelijkheid voor verbinding van praktijk en onderzoek.

Het Talentencentrum behelst drie activiteiten:

* Een doorlopende leerlijn van basisschool naar Hoger Onderwijs, zodat leerlingen hun aanleg en talen optimaal kunnen benutten.
* Een centrum dat leerlingen die niet in het geschikte leertraject blijken te zitten de mogelijkheid biedt versneld over te stappen naar een ander traject.

* Een onderzoekscentrum waarin de betekenis van onderwijs in een grootstedelijke multiculturele omgeving centraal staat.

Veel scholen in de binnenstad van grote steden, zowel in Nederland als in andere Westerse landen staan onder druk. Beter opgeleide gezinnen trekken met hun kinderen naar de buitenwijken. De multi-etnische scholen die overblijven hebben regelmatig een imagoprobleem en worden als probleemscholen gezien.

Het Johan de Witt College is een multi-etnische school, maar beslist geen probleemschool. Om ook in de toekomst breed toegankelijk probleemloos voortgezet onderwijs in de Haagse binnenstad te kunnen ontwikkelen, is gestart met het Talentencentrum. De essentie van de samenwerkingsplannen is de ontwikkeling van de talenten van jonge mensen in de Haagse binnenstad.

De samenwerking van beide instellingen in een Talentencentrum biedt een unieke mogelijkheid voor verbinding van praktijk en onderzoek. Daar komt nog bij dat de universiteit en de school gezamenlijk geïnteresseerd zijn in een verbetering van de onderwijsroute naar het hoger onderwijs voor jonge mensen met een niet-Nederlandse achtergrond.

De gemeente Den Haag ondersteunt het initiatief van het Talentencentrum. Op voorstel van wethouder Pierre Heijnen (Onderwijs en Integratie) heeft de gemeente 100.000 euro voor het project beschikbaar gesteld.

Uitnodiging
De ondertekening van het convenant over het Talentencentrum vindt plaats op donderdag 10 februari.
Het convenant wordt ondertekend door de heer mr. A.W. Kist, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden en de heer drs. J.M.M. Polman, voorzitter van de Stichting Voortgezet Onderwijs Haaglanden (het bevoegd gezag van het Johan de Witt College). Er wordt een plaquette onthuld van het Talentencentrum. Tijdens de bijeenkomst zal ook Pierre Heijnen, wethouder van Onderwijs en Integratie in Den Haag het woord voeren.
De bijeenkomst vindt plaats in één van de gebouwen van het Johan de Witt College, Glasblazerslaan 25 in Den Haag. De bijeenkomst is van 16.00 tot 18.00 uur.
U bent van harte uitgenodigd de bijeenkomst bij te wonen.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Dr. K. Veling, directeur Johan de Witt College: 070 - 427 6935; Prof. Dr. P. Vedder, Onderwijsstudies van de Universiteit van Leiden: 071 - 527 3401;
Ankie Pastoors, gemeente Den Haag: 070 - 353 2325 of 06 - 52 582 382.