FNV

Dienstenrichtlijn pijnpunt bij voorjaarsoverleg

De vakbeweging kraakt dinsdag bij de voorjaarstop over Europese aangelegenheden met kabinet en werkgevers harde noten over de dienstenrichtlijn.

Invoering van deze Europese richtlijn, ook wel de Bolkesteinrichtlijn genoemd, mag `geen afbreuk doen aan nationale instrumenten tot arbeidsmarktordening', schrijven FNV, CNV en MHP in een brief aan premier Balkenende.

Zo staat in de richtlijn onder meer dat er een oorspronglandbeginsel moet komen. Dit houdt in dat alleen het recht van het land van oorsprong van een dienstverlener van toepassing is. De zorg is dat dienstverleners uit andere EU-landen zich in ons land niets van het Nederlandse arbeidsrecht zouden hoeven aan te trekken. Engelse ondernemers vallen hier bijvoorbeeld onder de veel ruimere arbeidstijdenregeling in hun eigen land.

De vakcentrales vragen dan ook aan het kabinet de regelingen over arbeidsvoorwaarden en de arbeidsovereenkomst expliciet uit te sluiten van de werking van het oorspronglandbeginsel.

Ander punt dat de vakcentrales op de Voorjaarstop aan de orde willen stellen betreft de zogeheten `Lissabon-strategie'. Die beoogt om van Nederland een échte kenniseconomie te maken, wat maar niet wil lukken.

FNV, CNV en MHP schrijven daarover aan Balkenende: `Wij hechten eraan om grondig met u te bespreken op welke wijze u als minister-president het Nationaal Actie Plan (NAP) Lissabon op nationaal niveau gaat coördineren en welke verantwoordelijkheid wij daarin kunnen nemen.'

Andere gespreksonderwerpen die de vakcentrales op het overleg aan de orde willen stellen, gaan over het sociale gehalte van Europa, de Uitzendrichtlijn en de aanpak van armoede en sociale uitsluiting.