NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR
http://www.volkscultuur.nl

2005 uitgeroepen tot het Jaar van de Folklore

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur heeft het jaar 2005 uitgeroepen tot het Jaar van de Folklore. Folklore is niets oubolligs. Integendeel, folklore is voor honderden groepen en individuen een springlevende manier om het verleden te beleven. Vandaar ook het motto voor dit themajaar: folklore is onvoltooid verleden tijd. Inmiddels zijn er al zo'n vierhonderd activiteiten bekend. Er zijn klederdrachthappenings, muziekdagen, dansavonden, voorstellingen van living history, kookwedstrijden, reuzenoptochten en nog veel meer. Vanaf vandaag staat een wekelijks bijgewerkt programma op www.jaarvandefolklore.nl.

Ieder jaar wordt in alle hoeken van het land veel georganiseerd op het gebied van folklore, maar dat is voor het grote publiek nauwelijks zichtbaar. Dat is jammer, want folklore is een leuke en verantwoorde manier om met het verleden kennis te maken. Terwijl anderen onderzoek doen naar geschiedenis, ondervinden de beoefenaars van folklore de geschiedenis aan den lijve. Het Jaar van de Folklore wil dat voor het grote publiek zichtbaar maken. En het moet duidelijk maken dat folklore springlevend is.

De activiteiten in het Jaar van de Folklore lopen het hele jaar door. De officiële startmanifestatie vindt plaats op zaterdag 14 mei, met een grote klederdrachtendag in Terneuzen. Daarvoor en daarna zijn er vele grote en kleine activiteiten, kris kras door het land.

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, het landelijk instituut voor het immateriële erfgoed, heeft veel ervaring met grote projecten. In 2004 was het mede-initiatiefnemer van de succesvolle eerste Nationale Verteldag. Dit keer worden de beoefenaars van folklore in het zonnetje gezet. Het centrum wordt nu bijgestaan door een aantal sleutelorganisaties op folkloregebied: de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland, het Platform Nederlandse Folklore, de Stichting Traditionele Sporten en Spelen, het Culinair Historisch Kookmuseum, Stichting Folkart en Oculare.