Bouwfonds

Bouwfonds boekt recordresultaat over 2004
⢠Nettowinst Bouwfonds stijgt 37% tot ⬠285 miljoen ⢠Verkoop van 9.993 woningen
⢠Goede performance bij financieringsbedrijven ⢠Internationale strategie op koers

Het jaar 2004 was in veel opzichten zeer succesvol voor Bouwfonds aldus Henk Rutgers, voorzitter van de Raad van Bestuur. âNiet alleen werd een recordresultaat behaald, er werd tevens gewerkt aan verdere expansie via de overname van projectontwikkelaar MAB. Daarnaast steeg het aantal verkochte woningen tot bijna 10.000 en kreeg de internationalisering verder gestalte.â

Bouwfonds heeft in 2004 een nettowinst behaald van ⬠284,5 miljoen, een stijging van 37% ten opzichte van het resultaat van 2003 ( ⬠207,8 miljoen). De sterke stijging van het resultaat was vooral te danken aan het feit dat de baten met 22% opnieuw aanzienlijk sterker stegen dan de bedrijfslasten (17%). De bijdrage aan het resultaat vanuit het buitenland was 17%. Aan de batenstijging droegen alle activiteiten bij; met name de financieringsbedrijven lieten een sterke groei zien in hun rentebaten van 20%. Daarnaast was er sprake van een lagere belastingdruk als gevolg van incidentele factoren.

Het balanstotaal steeg tot ⬠38,1 miljard ultimo 2004 tegen ⬠33,9 miljard een jaar eerder. Deze stijging van ruim 12% kwam met name door de groei van de financieringsportefeuille. Als gevolg van winstinhouding steeg het eigen vermogen van â¬1.472 miljoen eind 2003 tot ⬠1.744 miljoen eind 2004. Het aansprakelijk groepsvermogen steeg met circa ⬠400 miljoen tot ⬠2,9 miljard. Met deze balansverhoudingen voldoet Bouwfonds ruimschoots aan de internationale solvabiliteitseisen.

Het aantal medewerkers steeg van 1.621 tot 1.782 eind 2004. Deze stijging liep parallel met de groei in activiteiten.

Ontwikkelen
Bij de ontwikkelingsactiviteiten steeg het aantal verkochte woningen van 9.470 tot 9.993 (incl. projecten van derden), en nam de hoeveelheid in aanbouw genomen commercieel vastgoed met 5.216m2 toe tot 80.886m2. In het najaar werden vijf winkelcentra en 700 woningen aan Fortis Vastgoed verkocht voor een bedrag van ⬠460 miljoen. Door de overname van MAB is de grootste Nederlandse ontwikkelaar van woningen en commercieel vastgoed ontstaan. Bouwfonds is met haar ontwikkelingsactiviteiten buiten Nederland, vanuit ruim 20 regiokantoren actief in Duitsland, Frankrijk en België. De activiteiten in al deze landen ontwikkelden zich positief.

Financieren
In 2004 heeft een concurrentieslag plaatsgevonden op de Nederlandse hypothekenmarkt, waarbij Bouwfonds haar rendementseisen heeft laten prevaleren boven haar marktaandeel. Als gevolg daarvan daalde in het financieringsbedrijf de productie van woninghypotheken van ⬠6 miljard tot ⬠5,8 miljard. Tegenover de productie stonden aflossingen ten bedrag van ⬠3,5 miljard.
Ultimo 2004 bedroeg de totale hypotheekportefeuille ⬠27,5 miljard tegen ⬠25,2 miljard vorig jaar. Bouwfonds Hypotheken heeft de productie in Duitsland in 2004 bijna verdrievoudigd van ⬠68,1 miljoen tot ⬠199,4 miljoen.

Bij de financiering van commercieel vastgoed nam de productie met 30,5% toe tot ⬠3,5 miljard. De portefeuille steeg met 28% tot ruim ⬠8,4 miljard, mede doordat in de loop van het jaar een portefeuille zakelijke vastgoedfinancieringen van Staalbankiers werd overgenomen. De overgenomen portefeuille is ⬠870 miljoen groot en betreft vooral beleggingsfinancieringen in Nederland.

Rijnlandse Bank, het onderdeel dat zich in het bijzonder richt op klein zakelijk onroerend goed, ontwikkelde zich opnieuw positief.

Management
De jonge activiteit asset management breidde verder uit. Zowel bij de particuliere fondsen als de institutionele fondsen en de structured fondsen werden nieuwe initiatieven gerealiseerd. Ook de groei bij de inflatieproducten zette zich voort. In Nederland werden nieuwe objecten en portefeuilles verworven voor in totaal ⬠370 miljoen.

Bouwfonds voert tevens het beheer over een aantal fondsen op het gebied van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening, zoals het Nationaal Restauratiefonds, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting en het Nationaal Groenfonds. De activiteiten van deze fondsen zijn in 2004 verder toegenomen.

Verwachting 2005
Bouwfonds streeft ernaar in 2010 uitgegroeid te zijn tot een Europese topspeler in de vastgoedmarkt met een bovengemiddeld rendement. Bouwfonds verwacht haar groei voornamelijk op de internationale markt te realiseren.

Voor 2005 verwacht de Raad van Bestuur een verdere groei van de activiteiten in alle sectoren. De bijdrage aan het resultaat vanuit het buitenland zal daarbij verder stijgen. Bij een normale belastingdruk wordt over 2005 een vergelijkbaar of iets hoger resultaat verwacht. Dit in de veronderstelling dat de economische omstandigheden ten opzichte van 2004 niet verslechteren. Het investeringsprogramma zal niet wezenlijk afwijken van dat van de voorgaande jaren. Ten aanzien van het personeelsbestand wordt een lichte autonome groei voorzien.

Het jaarverslag 2004 zal op 7 april 2005 verschijnen.

Bijlagen:

* Kerngegevens

* Geconsolideerde winst- en verliesrekening

Bovenstaande documenten kunt u bekijken met Adobe Acrobat Reader. Klik hier om dit programma te downloaden.