Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Speech van minister Dekker bij de presentatie en de uitreiking van de eerste keurmerken 'Klantgericht Bouwen' op woensdag 2 februari 2005 in Den Haag. Het keurmerk wordt door Bouwend Nederland en Vereniging Eigen Huis toegekend aan bedrijven die bovengemiddeld presteren bij het (laten) bouwen van nieuwbouwwoningen.

Geachte dames en heren,

Ik ben zeer verheugd dat ik vandaag de eerste bouwbedrijven het keurmerk Klantgericht Bouwen mag uitreiken. Een keurmerk dat veel positiefs kan inhouden voor de bouw, de bouwer en vooral natuurlijk de klant. Natuurlijk is hier bijna geen betere setting voor denkbaar dan de stad Madurodam. Deze ware metropool staat immers vol met oude en nieuwe nieuwbouw die naar tevredenheid van miljoenen klanten is neergezet. Een ideale situatie dus.

De ondernemers die zo meteen het keurmerk Klantgericht Bouwen in ontvangst mogen nemen, worden hiermee beloond voor ruim een jaar noeste arbeid. In december 2003 is het keurmerk namelijk geïntroduceerd. Een mooi gezamenlijk initiatief van Bouwend Nederland en Vereniging Eigen Huis. Het is een unieke samenwerking tussen twee, ogenschijnlijk opponerende partijen; een belangenbehartiger van bouworganisaties en een vertegenwoordiger van het consumentenbelang in de woningmarkt.
Er zijn in ieder geval tijden geweest dat een dergelijke samenwerking wat minder voor de hand had gelegen. Ik denk even terug aan de vele berichten in kranten en tijdschriften, de rapportages over de kwaliteit van de nieuwbouw en aan het steeds maar toenemend aantal opleveringsgebreken in de bouw, gemiddeld 20 per opgeleverde woning. Maar nu lijkt de strijdbijl begraven en wordt dus zelfs een gezamenlijk doel nagestreefd.

Het keurmerk Klantgericht Bouwen moet zorgen voor een betere opleveringskwaliteit van de nieuw gebouwde woning, en moet bovendien leiden tot betere dienstverlening vanuit de bouw. Het gaat er daarbij vooral om dat de koper van zon woning, de klant dus, tevreden is. En dat is dan ook het belangrijkste uitgangspunt; Klantgericht Bouwen.

Dat was precies wat Paul Smeets destijds voor ogen had toen hij het idee opperde van een Kwaliteitskeurmerk voor nieuwbouwwoningen.

Het sluit naadloos aan bij mijn eigen wens. De overheid heeft namelijk het doel om de kwaliteit van nieuwbouwwoningen, en de kwaliteit van bestaande huizen, te verbeteren. Daarvoor is het nodig dat alle partijen in de markt hun eigen verantwoordelijkheid kennen én nemen. Dat geldt dus niet alleen voor bouwondernemingen, maar ook voor de koper van een woning. Maar daar moet de koper dan vanzelfsprekend wel toe in staat zijn.

Met het keurmerk Klantgericht Bouwen krijgt de consument hiervoor naar mijn idee een goed instrument aangereikt. De consument kan immers zelf onderzoek doen naar de kwaliteit van bouwondernemingen, of die in ieder geval afleiden uit eerder geleverde prestaties. Het keurmerk Klantgericht Bouwen maakt namelijk zichtbaar voor de consument, de koper of opdrachtgever, of de bouwer staat voor kwaliteit en een goede dienstverlening. De bouwer heeft er op zijn beurt ook baat bij; hij krijgt immers te horen wat de koper wel of niet heeft gewaardeerd. Met deze informatie kan hij natuurlijk zijn voordeel doen in volgende projecten. Een goede formule, lijkt mij. In die zin is het keurmerk ook een goede aanvulling op de GIW-garantie, die de koper waarborgt dat zijn woning wordt afgebouwd als de bouwer failliet gaat, en dat mogelijke opleverings- en garantiegeschillen op adequate wijze worden verholpen.

Het is helaas nog niet altijd even vanzelfsprekend dat de klant koning is, zo bleek onder meer uit het onderzoek Bewoners Nieuwe Woningen 2003, uitgevoerd in opdracht van mijn departement. Zo krijgt de consument in 24% van de gevallen te maken met problemen in het bouwproces. In 38% van de gevallen is er sprake van geschillen over de oplevering of de kwaliteit ervan. Die cijfers spreken voor zich.

Ik noemde zojuist al even het gemiddelde van 20 gebreken per opgeleverde woning. Vaak zijn die gebreken eenvoudigweg veroorzaakt door een slordigheid of onachtzaamheid. Soms komt het doordat de bouwer problemen wil oplossen zonder de kopers hierbij te betrekken. Nog wat cijfers. Ongeveer 12% van nieuwbouw koopwoningen wordt met een vertraging van ruim vijf maanden opgeleverd, althans, dat was de situatie in 2003. De zogeheten uitloopclausules in koopovereenkomsten zijn vaak op zon manier opgesteld, dat de gevolgen van deze late oplevering voor rekening zijn van de consument. Dat geeft allerlei vervelende en soms ernstige gevolgen. Bovendien komt dit soort problemen de beeldvorming van de bouw niet ten goede.

Met het keurmerk van stichting Klantgericht Bouwen kunnen de ondernemers hier iets tegenover zetten. Deze ondernemers kunnen zich namelijk van anderen onderscheiden in kwaliteit en klantvriendelijkheid.
Het keurmerk dat de ondernemer draagt, heeft hij dan ook te danken aan zijn tevreden klanten. Het zijn immers de klanten die door het invullen van een vragenlijst laten zien of zij tevreden zijn met de kwaliteit van de woning en de inzet van de bouwer. Deze klanttevredenheidsbeoordeling staat naast de harde feiten en cijfers over het aantal opleveringsgebreken die zijn geconstateerd bij de oplevering van de woning.

Het mooie van het keurmerk vind ik dat het een instrument is van de sector zelf. Als het goed functioneert en breed wordt gedragen, dan is dit een goede stap op weg naar een vraaggerichte bouwwereld.

Ik vind een keurmerk een zeer nuttig instrument. Niet voor niets zijn op de website van mijn ministerie de keurmerken te vinden die ertoe doen. In deze lijst staat ook het keurmerk Klantgericht Bouwen.

Ik wil graag nog een ontwikkeling noemen die eveneens kan bijdragen aan een betere opleveringskwaliteit van nieuwbouwwoningen. Belangrijk is bijvoorbeeld het nieuwe arbitrage-instituut voor consumentengeschillen in de bouw, opgezet door partijen in de nieuwbouwmarkt. Waarschijnlijk wordt het 1 juli dit jaar geopend.

Het nieuwe arbitrage-instituut moet als één, centraal loket gaan fungeren voor kopers van een nieuwbouwwoning met GIW-garantie. Het is de bedoeling dat kopers niet langer bij meerdere loketten moet aankloppen, variërend van het GIW, RvA tot soms zelfs de rechter, om problemen voor te leggen en opgelost te krijgen. Ik zou graag zien dat dit loket uitgroeit tot één loket voor álle consumentengeschillen in de bouw, dus niet alleen voor GIW-woningen. Belangrijk argument hiervoor vind ik dat het rechtsgelijkheid geeft voor alle kopers van een woning en bovendien leidt tot uniformiteit van procedures in de bouw. Ik zal nauwgezet volgen hoe het nieuwe loket voor consumentenverschillen gaat functioneren. Ik verwacht er veel van.

VROM heeft, meer in de preventieve sfeer, een brochure gemaakt voor potentiële kopers van een nieuwbouwwoning; Kopen van een nieuwbouwwoning: ken uw rechten! Het moet de consument voorbereiden op de koop van een woning, en tegelijkertijd wegwijs bieden in alle mogelijkheden om eventuele problemen op te lossen.

Beste ondernemers, ik zal u niet veel langer laten wachten op uw welverdiende keurmerk. Ik wens u tot slot veel succes toe bij verdere acties om het keurmerk Klantgericht Bouwen groot te maken. Dat is in uw handen. Ik ben altijd blij met initiatieven vanuit de markt, ondersteund door beleid en regelgeving, die kunnen zorgen voor meer kwaliteit. En daar maakt u niet alleen mij blij mee, maar vooral uw klanten.

Ik dank u wel.