AutoRai

Droomdebuut Cadillac op AutoRAI

(8-2-2005)
Het nog jonge Cadillac & Corvette Europe geeft zijn debuut op de AutoRAI glans mee. De spotlights van de pers staan daarbij vooral gericht op de primeur van de Cadillac STS, die vanaf mei in de showrooms staat. Maar ook nieuwe extra aantrekkelijke uitvoeringen van de XLR en CTS zullen nadrukkelijk de aandacht trekken. Een belangrijk nieuwsfeit is de onthulling van de STS prijzen. Zeker wanneer je die inhoudelijk wat nauwkeuriger bekijkt. Het fraaie en compleet nieuwe Cadillac topmodel wordt immers bijzonder concurrerend in de markt gezet. Met een 257 pk sterke 3,6 liter V6, vijfversnelling automaat (met de mogelijkheid om handmatig te schakelen) en vanzelfsprekend een rijke standaard uitrusting is de STS leverbaar vanaf 62.950 euro.

Hoe scherp dat prijsniveau is, wordt misschien nog het meest helder wanneer je daar ook nog de meest luxe Cadillac STS 4,6 liter V8 uitvoering in 'Launch Edition' naast zet. Die komt op 83.950 Euro. Zelfs die meest geavanceerde uitvoering van de nieuwe Cadillac wordt prijstechnisch onder de basisuitvoeringen van directe concurrenten van bijvoorbeeld de drie Duitse prestigemerken ingeschaald. Terwijl je hem in een hogere klasse moet plaatsen. Cadillac ziet de komende lancering van de STS niet voor niets zelfverzekerd tegemoet. Kwaliteit, uitrusting, prestaties en uitstraling zullen de veeleisende Europese automobilist overtuigen.

Naast de verfijnde zes- en achtcilinder aandrijving, de fraaie automaat en de sublieme ondersteltechniek valt op dat de Cadillac STS ook in zijn 'normale' uitvoering alles aan boord heeft dat je maar kunt wensen. Een greep uit het standaardpakket: snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging, klimaatregeling met twee zones, cruise control en een fraaie Bose audio installatie met cd-wisselaar. De centrale deurvergrendeling werkt in combinatie met sleutelvrije toegang en de STS start met een drukknop. Maar er is ook een
voorprogrammeermogelijkheid voor de individuele favoriete afstelling van elektrisch bedienbare stoelen, - stuurkolom, spiegels, audio-installatie en klimaatregeling. Verder behoren zaken als lederen bekleding, een met leer bekleed stuurwiel, een voorziening voor stembediening, een alarmsysteem, bandendrukcontrole en een ultrasoon werkende parkeerhulp tot de standaarduitrusting. Evenals Stabilitrak stabiliteitsregeling, een zelfblokkerend differentieel, elektronische tractiecontrole en vanzelfsprekend ook de nieuwste generatie ABS techniek. Ook is de STS leverbaar met Adaptive Cruise Control.

Wie de lat nog hoger legt, kan de STS ook in 'Launch Edition' bestellen. Tegen een relatief geringe meerprijs beschikt die onder andere over de meest geavanceerde Bose geluidsinstallatie die er bestaat. Een volwaardig 'surround systeem' met 15 luidsprekers en de primeur van highend DVD Audio. Verder is er een DVD wisselaar aan boord en wordt het geheel gecombineerd met een DVD satelliet navigatiesysteem. De 'Launch Edition' beschikt verder over een uitbreiding van de stoelverwarming, extra verstelmogelijkheden van de voorstoelen en een interieurafwerking met fraai hout.

Ook andere Cadillac modellen profiteren van deze nieuwe fase in de comeback van het merk in Europa. De XLR is er in het vervolg vanaf 114.950 euro. De CTS is nu beschikbaar in nieuwe en extra aantrekkelijke uitvoeringen. Er is een keuze uit twee nieuwe V6 motoren - 2,8 liter en 3,6 liter - en die zijn desgewenst leverbaar met een zeer fraaie automatische vijfversnellingsbak of een handgeschakelde zesversnellingsbak. Als zogenaamde Business Edition krijgt de CTS zonder meerprijs een DVD satelliet navigatiesysteem mee. De CTS is leverbaar vanaf 43.850 euro.