Erasmus MC


07-02-05: Erasmus MC behandelt eerste patiënt met robotversneller

Rotterdam, 7 februari 2005 - De afdeling Radiotherapie van het Erasmus MC neemt vanaf vandaag als eerste Nederlandse instelling een robotversneller (Cyberknife) in gebruik. Patiënten kunnen met nog meer precisie bestraald worden dan tot nu toe het geval was, waardoor het aantal bijwerkingen verminderd kan worden.

Bestraling (radiotherapie) is één van de behandelmogelijkheden bij kanker. Afhankelijk van de soort kanker wordt een bestralingsplan gemaakt, waarin de dosis straling en de frequentie worden aangegeven. Behalve de tumor wordt ook het omringende gezonde weefsel door straling aangetast, met alle mogelijke bijwerkingen van dien. Tijdens de bestraling moet altijd rekening gehouden worden met het feit dat een patiënt zich kan bewegen of dat het te bestralen orgaan van zichzelf al beweegt (longen) De tumor verandert hierdoor van positie en de radiotherapeut moet bepaalde onzekerheidsmarges in acht nemen.

Cyberknife

De cyberknife verifieert telkens of de positie van het te bestralen gebied nog klopt ten opzichte van de uitgangssituatie, voordat de straling wordt afgegeven. Twee camera's maken daartoe constant röntgenfoto's om deze te vergelijken met de eerder gemaakte CT-scan van de tumor. Indien nodig verplaatst de robot het gebied van de stralingsbundel. Op die manier is het altijd zeker dat alleen de tumor geraakt wordt en niet het omliggende weefsel.

Het voordeel van de hoge mate van precisie is dat de tumor van de patiënt daardoor een grotere stralingsdosis per keer kan krijgen met minder bijwerkingen. Dit heeft weer tot gevolg dat het aantal bestralingen sterk kan verminderen. Bijvoorbeeld van 35 naar ongeveer 10 en in de toekomst wellicht nog minder. De behandeltijd per keer is wel langer dan een 'gewone' bestraling.

Vooral voor tumoren die klein zijn, op kwetsbare plekken liggen zoals in de hersenen en/of in gebieden waar ook veel voor de mens kritische, vitale organen liggen, zoals bijvoorbeeld het ruggemerg, is de cyberknife uitermate geschikt.

Met de TU Delft is een ontwikkel/samenwerkingsverband aangegaan op het gebied van robottechnologie om te bekijken of het in de toekomst mogelijk is om ook andere tumoren op deze manier te bestralen en om de behandeltijd per keer te verkorten.