Gemeente Enschede

Win een echt stukje fossiel bot in de Krokusvakantie

08-02-2005

In het gemeentelijk bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark te Enschede mogen kinderen in de Krokusvakantie zelf iets opgraven in de stenen- en fossielententoonstelling 'Een greep in de grond'. Van 18 januari t/m 17 april mag iedereen de zandbak in om zich daarna met het gevonden steentje te melden bij de afdeling NatuurEducatie; is dit steentje nummer 7? Zo ja, dan heeft de gelukkige vinder een prijs gewonnen: een gratis stukje fossiel bot van een mammoet of van een ander dier uit de prehistorie!

Wat is nr. 7?

De afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede heeft in het bezoekerscentrum een grote zandbak neergezet die gevuld is met bodemschatten. Bezoekers die een steen of fossiel hebben opgegraven kunnen daarna opzoeken wat voor voorwerp zij in hun handen houden. In de tentoonstelling is ook te zien wat er allemaal gemaakt wordt van ruw materiaal dat uit de grond wordt gehaald: van zwavel worden lucifers gemaakt en van ijzer gereedschappen. Stenen met een fraaie kleur worden vaak verwerkt tot een sieraad. Zo is er een ruw stukje rozenkwarts dat in gepolijste vorm als hangertje voor een ketting dient. Helaas heeft de educatief medewerkster van de afdeling NatuurEducatie het gladde lichtroze steentje per ongeluk in de zandbak gegooid! Wie het terugvindt mag het steentje omruilen voor een echt fossiel botje.

Borus uit Borne

De mammoet Borus heeft in Borne heel lang in de grond gelegen voordat iemand hem vond.

Daarom heeft hij alle tijd gehad om eens goed om zich heen te kijken. Als hoofdpersoon in het educatieve boekje 'Borus uit Borne neemt je mee' helpt hij kinderen om net zoveel over stenen en fossielen te weten te komen als hijzelf. De antwoorden op zijn vragen kunnen kinderen in de tentoonstelling of het antwoordenboekje vinden. Borus gaat in februari en maart ook groepen van het Enschedese basisonderwijs wegwijs maken in de wereld van stenen en fossielen.

Wie graag een steentje, stukje mammoetslagtand of haaientand wil kopen, kan via de medewerkers van de afdeling NatuurEducatie een fossiel of steentje uitzoeken!

Aan het strand in Enschede

In de stenententoonstelling is een speciale plek ingeruimd voor de zandcollectie van de Enschedese Mikos Teuben. Zij heeft een kleurrijke zandverzameling aangelegd die bestaat uit zand dat afkomstig is van over de hele wereld. Als je al die verschillende zandsoorten bij elkaar ziet, wordt het duidelijk dat geen enkele zandsoort hetzelfde is; de kleuren variëren van geel of pikzwart tot helder rood en het zand is poederachtig fijn of grof als grind. Ook deze verzameling is te zien in de Krokusvakantie. Als de temperatuur in maart iets meer lenteachtig wordt, is het tijd voor een bezoekje aan het strand! Op zondag 20 maart is er van 11.00-16.00 uur een speciale themadag in het gemeentelijk bezoekerscentrum. Het erf voor Het Lammerinkswönner wordt omgetoverd in een echt zandstrand en iedereen die wil mag daar zijn eigen zandkasteel gaan bouwen.


---