FloraHolland


Januari Februari

---

Weekbericht vestiging Rijnsburg week 5

RIJNSBURG (8 FEB. 2005) - In de markt is duidelijk waarneembaar dat we richting Valentijnsdag gaan. Ondanks het matige weer in flinke delen van Europa en het Carnaval, is de vraag goed te noemen. De omzet lag in week 5 maar liefst 43 procent hoger dan vorig jaar bij een aanvoerstijging van een goede 15 procent en middenprijs die 0,04 hoger uitkwam. Dat de cijfers in 2005 beter zijn dan 2004 is deels te verklaren doordat Valentijnsdag nu wat anders valt dan vorig jaar. In vergelijking met week 5 van vorig jaar groeide de tulpenaanvoer met ruim 20 procent. Desondanks kwam de middenprijs bijna 0,01 hoger uit op bijna 0,13. Inmiddels is de aanvoer van het nieuwe(re) assortiment in alle hevigheid losgebarsten. Nieuwe rassen die veel lijken op wat er al is, brengen meestal niet veel meer op dan het bestaande assortiment. Maar echt aparte cultivars zijn duur. Nieuwe cultivars als 'Fuego', 'Full House' en 'Showbizz' brengen gemiddeld rond 0,30 op.
De vraag naar rozen trok gedurende de week aan. Vooral rood is natuurlijk goed in trek in deze tijd van het jaar. Van diverse rode rozen stond in week 5 flink meer aanbod tegen hogere prijzen dan vorig jaar dezelfde week. Hier valt echter geen goede analyse op los te laten omdat Valentijnsdag vorig jaar anders viel. 'Grand Prix' lengte 80 brachten deze week gemiddeld 0,86 op en 90 cm bracht 1,01 op; 'Passion' lengte 70 bracht 0,90 op.
Ook producten als Lelie, Chrysant, Anthurium, Gemengde pakket en Orchidee zijn goed aan de prijs bij flinke aanvoerstijgingen. De middenprijs van standaardanjers is bijna zo hoog als vorig jaar. De reden hiervan is dat er geen aanvoer uit de Gazastrook komt in verband met gesloten grenzen.
Voor week 6 is de verwachting dat de prijs de hele week stevig blijft, omdat Valentijnsdag pas op maandag van week 7 valt. In de eerste helft van de week zal de export nog flink van zich laten horen. Later in de week zal de binnenlandse vraag toenemen.


---