FloraHolland


Januari Februari

---

Weekbericht Bolbloemen week 5

FLORAHOLLAND (8 feb. 2005) - Een goede marktprijs hangt af van vijf variabele factoren, ook bekend als de 2 W's en 3 V's: Het Weer, de Wereldvraag, het Veilingaanbod van het betreffende product, het Veilingaanbod van substituutproducten en het Vertrouwen van de consument. Week 5 kenmerkte zich door verdergaande slechte weersomstandigheden in vrijwel geheel Europa. Vorst en vooral bergen sneeuw maakten belangrijke wegen onbegaanbaar. Daarmee was de eerste 'W' duidelijk negatief. Ook de eerste 'V' , die van veilingaanbod van de bolbloemen, was niet gunstig te noemen: Er werden namelijk 11 procent meer bolbloemen dan vorige week aangevoerd en maar liefst 15 procent meer dan vorig jaar in dezelfde week.
En toch was de prijsvorming alleszins goed te noemen. De prijzen lagen 8 procent hoger dan vorige week en maar liefst 16 procent hoger dan vorig jaar. En dat betekent dus dat er een goede wereldvraag is, er minder (vooral import-)producten zijn en dat het vertrouwen van de consument in onze mooie producten nog goed is. Nu zit het met die wereldvraag inderdaad een stuk beter dan vorig jaar, al is er geen sprake van een jubelstemming. Maar de exportgroei is er en zeker de aanstaande openstelling van Rusland geeft de burger moed. Veel belangrijker is natuurlijk dat Valentijn dit jaar veel positiever valt dan vorig jaar. Toen was dat op zaterdag en lag de Carnavalweek ook nog eens dwars. Aan de Veilingaanbodzijde zien we verder dat de substituutproducten uit de zuidelijke landen (Zuid-Europa en Afrika) aanzienlijk lager liggen vanwege de weersomstandigheden. Al met al goede vooruitzichten voor de volgende week. Dan is de inkoop voor Valentijn voor de bolbloemen op haar hoogtepunt en de weersomstandigheden zijn best te noemen: Geen gladde wegen en geen strenge vorst. Verwacht wordt wel dat de aanvoer vanuit Afrika weer op gang zal komen, maar de verwachting is dat de andere vier variabelen deze kracht aankunnen.

Tulpen
Afgelopen week kwamen er 43 miljoen stuks voor de veilingklokken van de vijf vestigingen en het Bemiddelingsbureau. We zien in toenemende mate aanvoerders naar FloraHolland toekomen en het is mooi om te zien dat de koopkracht het op alle vestigingen goed weet af te zetten. Wederom een seizoensrecord waarmee we nog steeds in de lijn zitten van iedere week uitbreiding. Ten opzichte van dezelfde week van vorig jaar betekent het een stijging van 25 procent, terwijl de prijsvorming nu met 0,13 weer 0,01 hoger ligt. Ten opzichte van vorige week betekende dit een stijging van 12 procent en een prijs die 0,01 hoger lag. Blijkbaar werpen ook de promotiecampagnes haar vruchten af. Vorige week werden op de twee tulpenklokken van vestiging Rijnsburg 22 procent meer aanvoer voor redelijke prijzen verhandeld. Gemiddeld 0,128, dat is bijna 0,01 hoger dan dezelfde week vorig jaar. Inmiddels is de aanvoer van het nieuwe(re) assortiment in alle hevigheid losgebarsten. Echt aparte cultivars brengen veel geld op. Cultivars die veel lijken op wat er al is, brengen meestal niet veel meer op dan het bestaande assortiment. Nieuwe cultivars als ' Fuego', 'Full House' en 'Showbizz' brengen gemiddeld 0,30 op.
Op vestiging Naaldwijk was ook deze week weer sprake van een forse aanvoerstijging van 24 procent met een iets hogere middenprijs van 0,133. Dat is ruim 0,011 hoger dan vorig seizoen. 'Yokohama' is en blijft het grootste soort in aantallen, deze week hadden we 513.750 stuks voor de klok met een middenprijs van 0,117 tegenover vorig jaar 478.750 stuks met een middenprijs van 0,116. De hoogste prijs werd deze week betaald voor de Franse tulp 'Maureen' namelijk 0,61. Op de vestigingen Bleiswijk, Venlo en Eelde werden deze week flinke aanvoerstijgingen genoteerd van tussen de 25 en zelfs 60 procent (dat laatste op Eelde). Het Bemiddelingsbureau kende een toename van 35 procent ten opzichte van vorig jaar en een stijging van 20 procent ten opzichte van vorige week. En dat is opvallend te noemen, want als er in een oplopende markt toch weer meer sprake is van dag- en weekbemiddeling geeft dat aan dat er flink vraag is.

De lelies kenden weer een positieve week, na enkele weken van mineur. Alle productgroepen zaten met aanvoer en prijs flink in de lift. Op vestiging Rijnsburg werden 18 procent meer Aziaten aangevoerd dan vorig jaar in deze week en de gemiddelde prijs lag met 0,396 maar liefst 0,08 hoger. Een mooi voorbeeld was de cultivar 'Heraklion' met een prijs van 0,75. De totale aanvoer lag op 247.000 stelen. Bij de Longiflorum 34 procent meer met een aanvoer van ruim 200.000 stelen. De gemiddelde prijs van 0,664 is om over naar huis te schrijven. Ook deze lag maar liefst 0,064 hoger dan vorige week. De cultivar 'WorldWhite' ging voor maar liefst 1,31 naar een andere eigenaar. De 'Orientals' tenslotte deden het concernbreed ook buitengewoon goed met 0,76 gemiddeld bij een uitbreiding van 15 procent ten opzichte van vorige week en maar liefst 45 procent ten opzichte van dezelfde week vorig jaar. Op vestiging Rijnsburg was het allemaal nog mooier: De gemiddelde prijs lag met 0.92 maar liefst 0,145 hoger dan in week 4. Een prijs van 3,00 voor 'Robina' is weer eens 'ouderwets' te noemen. De verwachting is dat dat volgende week nog beter zal zijn.

De Hippeastrum kenden ook een prijsstijging van 0,09 ten opzichte van vorige week en daarmee was de daling van de week ervoor weer goedgemaakt. De middenprijs kwam uit op 0,63 gemiddeld. Het aantal aangevoerde stuks van 900.000 stelen op de klokken van FloraHolland betekenden een stijging in stuks van 12 procent en een uitbreiding ten opzichte van vorig jaar van 38 procent. Op vestiging Naaldwijk steeg de prijs met 0,11 tot 0,64 bij een uitbreiding van 44 procent ten opzichte van vorig jaar.

De Narcissen kenden een stabiele markt. De gemiddelde prijs van de narcis met blad lag met bijna 0,11 een cent hoger dan vorige week bij eenzelfde aanvoer van 3 miljoen stuks. De potloodjes kende aan aanvoergroei van 10 procent voor dezelfde prijs van 0,03.

De Snijhyacinten: kenden een stijging van 13 procent op concernniveau aan stelen welke wederom vooral op vestiging Naaldwijk werd gerealiseerd. De prijsvorming lag gelukkig weer 0,01 boven vorige week op 0,28. Op vestiging Rijnsburg weer een cent boven vorig jaar met een gemiddelde van 0,30. Dat was 0,02 beter dan vorige week.

De Irissen kenden bijna eenzelfde prijs als vorige week bij maar liefst 34 procent meer aanvoer. Dat is een goede prestatie te noemen. Ten opzichte van vorig jaar ligt de prijs zelfs 0,04 hoger.

Ranonkel kende een totaal aanvoer van 1,5 miljoen stuks tegen goede prijzen van 0,16 gemiddeld. Ook daar enorme verschillen tussen cultivars en aanvoerders. De cultivar 'Green Succes' bracht op vestiging Rijnsburg maar liefst 0,99 op. De totale aanvoer lag op die vestiging met 858.000 stelen ruim 40 procent hoger dan de week ervoor.


---