STAP

Drinken even schadelijk als roken

Drinken 'even schadelijk als roken'
Britse wetenschappers waarschuwen: alcohol veroorzaakt wereldwijd bijna evenveel doden als roken

Alcohol speelt rol bij 60 ziektes
Een internationaal team van wetenschappers wijst in een vorige week uitgekomen artikel in het medisch tijdschrift The Lancet op de rol van alcohol bij 60 verschillende ziektes. De voornaamste ziektes waarbij alcohol een rol speelt zijn mond-, lever- en borstkanker, hart- en vaatziekten en levercirrose.
Vooral overmatig alcoholgebruik speelt een toenemende rol bij verkeersongevallen, verdrinkingen, vergiftigingen en bij zelf veroorzaakte verwondingen en moord. De onderzoekers stellen dat 4% van de wereldwijde ziektelast is toe te schrijven aan alcohol, vergeleken met 4,1% aan tabak en 4,4% aan hoge bloeddruk.

Onregelmatig excessief alcoholgebruik schadelijker dan gedacht De afgelopen jaren is nieuwe kennis over de gevolgen van alcoholgebruik opgedaan met betrekking tot het ontstaan van borstkanker, hart- en vaatziekten en agressie.
Onderzoeken wijzen uit dat het drinken van 10 gram alcohol per dag (ongeveer 1 standaard glas) het risico bij vrouwen op borstkanker met 9% verhoogt. Het drinken van drie tot zes glazen leidt tot een verhoging van 41%.
Wat alcohol en hart- en vaatziekten betreft: het positieve beschermende effect van alcohol treedt alleen op bij mensen vanaf middelbare leeftijd met een zeer regelmatig drinkpatroon van een tot twee glazen alcohol per dag. Mensen die regelmatig drinken en daarbij af en toe te veel drinken lopen juist grotere kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Alcohol en geweld
De samenhang tussen alcoholgebruik en het ontstaan van agressief gedrag is niet eenduidig volgens de onderzoekers. Alcohol is een belangrijke, maar niet de enige factor bij agressief gedrag van drinkers. Zeker is dat alcoholgebruik angst wegneemt en kan leiden tot een risicovoller gedrag. Men is minder goed in staat om problemen en conflictsituaties op te lossen en emoties krijgen sneller de overhand.
Drinkpatronen spelen duidelijk een rol bij het ontstaan van agressie. In landen waarin onregelmatig excessief (binge) drinken meer is geaccepteerd komt meer geweld en agressie voor.

Accijnsmaatregelen effectiever dan voorlichting In het artikel in de Lancet geven de onderzoekers hun mening over maatregelen die kunnen leiden tot een afname van de ziektelast door alcohol. Zo kan prijsverhoging van alcohol het aantal sterfgevallen doen dalen. De onderzoekers schatten dat een stijging in de prijs van alcohol met 10% zal leiden tot een daling van het aantal doden door levercirrose van 7% bij mannen en 8,3% bij vrouwen. Volgens een van de auteurs, de Amerikaanse professor Robin Room, legt de overheid vaak de nadruk op verkeerde maatregelen. Hij spreekt met name de Engelse overheid aan: 'De belangen van de alcoholindustrie hebben een rol gespeeld in het beleid, waarbij de grootste nadruk wordt gelegd op ineffectieve maatregelen zoals educatie en voorlichting, in plaats van stijging van accijnzen'.

Voorlichting is geen oplossing
Wim van Dalen (directeur STAP):'Ook in Nederland worden de effecten van voorlichting overschat. Bij nieuwe cijfers over alcoholgebruik onder jongeren wordt bijna altijd geroepen om meer voorlichting. Voorlichting is van belang om mensen bewust te maken van de gevolgen van alcoholgebruik, maar is geen effectieve methode om overmatig gebruik terug te dringen'.

Bronnen:

Alcohol 'as harmful as smoking', BBC news, Friday, 4 februari, 2005. http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4232703.stm

Room, R.; Babor, T. & Rehm, J.: Alcohol and public health. Lancet 2005; 365: 519-30.


08 feb 05 12:24