Politie Zuid-Holland-Zuid

Grote brand in loods

Zwijndrecht 08-02-2005 - Op maandagmiddag 7 februari brak even voor vier uur een middelgrote brand uit in een vrijstaande loods van een bedrijf aan de Oude Maasweg te Zwijndrecht. De brandweer was zeer snel ter plaatse op het terrein van het bedrijf waar stalen buizen worden gemaakt. De brandweer schatte de situatie op dat moment zodanig in dat het sein grote brand gegeven werd. De ruim 100 meter lange loods brandde onregelmatig met oplaaiende vuurhaarden door het dak. Dit kwam doordat isolatiemateriaal de brand geleidde door de hele loods heen. Na ruim twee uur gaf de brandweer het sein brand meester.

In de loods - die als milieustraat in gebruik was stond afvalstaal, afvalhout zoals pallets, een kleine partij chemisch afval en twee vaten olie. De olie zorgde voor enkele grote rookwolken, waarbij volgens brandweermetingen echter geen gevaarlijke stoffen vrij zijn gekomen. Enkele (vermoedelijk lege verf-) spuitbussen ontploften zonder gevaar maar met een flinke knal. Er is geen gevaar voor de omgeving geweest. De brand is ontstaan doordat een extern bedrijf onderhoudswerk aan de deuren van de loods verrichte, waarbij het isolatiemateriaal vlamvatte. Een medewerker van dat bedrijf raakte licht gewond aan zijn hand.

De Provincie, het Waterschap en de Milieudienst Zuid-Holland-Zuid hebben onderzoek verricht naar eventuele verontreiniging op het terrein. De loods heeft aanzienlijke schade opgelopen, mogelijk voor een aantal tonnen. De brandweer heeft de brand bestreden met vier spuit-autos uit Zwijndrecht, Dordrecht en HIAmbacht. Het calamiteitenplan van het bedrijf heeft goed gewerkt volgens de brandweer.