Gemeente Maassluis

365 stankklachten in de maand januari

Dit is een persbericht van de DCMR Milieudienst Rijnmond

De meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond heeft dit jaar in januari 365 stankklachten behandeld. Dat zijn 268 klachten minder dan het gemiddelde van de maanden januari in de afgelopen vijf jaar. Vorig jaar januari werden 479 stankklachten bij de meldkamer behandeld. De meeste stankklachten kwamen deze maand binnen over het volgende voorval:

Aluminium & Chemie Rotterdam, Botlek
Op 10 januari belden 63 bewoners voornamelijk uit Schiedam, Berkel en Rodenrijs en Vlaardingen de meldkamer van de DCMR. De bewoners klaagden over een hevige stank en een teerlucht. Sommigen van hen hadden last van misselijkheid. De oorzaak van de overlast was een brand bij de firma Aluminium & Chemie in het Botlekgebied. Even na 18.00 uur ontstond brand in een rookgasleiding na een rookgasreinigingsinstallatie. De brand sloeg over naar de schoorsteen. De verbrandingsproducten die hierbij vrijkwamen, zorgden voor de stankklachtengolf. Vanuit de wijde omgeving was ook een zwarte rookkolom te zien. Omstreeks 20.00 uur kwamen de laatste klachten bij de meldkamer binnen. De DCMR heeft Aluminium & Chemie opdracht gegeven de basisoorzaak van de brand te onderzoeken. Ook moet het bedrijf een oplossing aandragen voor het voorkomen van dergelijke incidenten in de toekomst.

Overige klachten
Alle overige stankklachten die deze maand zijn binnengekomen worden verder niet beschreven in dit bericht. De klachten zijn wel in behandeling genomen. Deze klachten zijn weliswaar groot in aantal, maar ze zijn op te delen in kleinere aantallen per bedrijf. Of ze zijn toegeschreven aan een bepaald industriegebied, omdat bij de klachten geen bedrijf is gevonden dat de overlast heeft veroorzaakt.

De meldkamer van de DCMR onderzoekt milieuklachten van de bevolking en neemt waar mogelijk actie om de overlast te stoppen. De klachten worden geregistreerd, waarbij de gegevens van de klagers vertrouwelijk worden behandeld. Een milieuklacht is 24 uur per dag in te dienen op telefoonnummer (010) 47 33 333 of via website www.dcmr.nl onder milieuklachten.