FNV Bouw


datum: 08-02-2005

FNV Bouw stimuleert ondernemingsraad bij PontMeyer

"Een open plaats is een gemiste kans", aldus regiobestuurder Peter Ansems van FNV Bouw tegen de werknemers van PontMeyer Zwammerdam en van Houthandel Van Dam in Bunnik. Beide bedrijven behoren tot het concern PontMeyer. Daar zijn op 20 april verkiezingen voor de ondernemingsraad. Om die reden gaat Ansems op maandag 7 februari tijdens de koffiepauze en de schaft bij deze bedrijven langs. Er volgen meer van deze bezoekjes: FNV Bouw hecht waarde aan medezeggenschap. De bond stimuleert dat werknemers zich kandidaat stellen.

'Ik ben niet zo tevreden over de ondernemingsraad', vindt een van de werknemers in Bunnik. Peter Ansems heeft daar geen moeite mee: "Houd elkaar maar scherp. Kritiek mag. Zorg dan wel dat er mensen in de ondernemingsraad komen waarin je vertrouwen hebt. Daar zijn verkiezingen voor." Zonder ondernemingsraad wordt er volgens de regiobestuurder over de hoofden van de werknemers beslist over van alles en nog wat. Hij krijgt er een cynische opmerking op terug: "PontMeyer gaat z'n gang. Wij hebben er heus geen invloed op waar er bedrijven worden gesloten of hoe er vestigingen worden samengevoegd." Okee, maar een sterke ondernemingsraad oefent wel mooi invloed uit op de manier waaróp dat gebeurt. Een van de zittende or-leden heeft daar een goed voorbeeld van. Hij vertelt over de samenwerking tussen vakbond en ondernemingsraad bij het sociaal plan. Moeten mensen op een andere vestiging gaan werken, dan wordt er op z'n minst gelet op reistijd en vergoeding van reiskosten. Zonder ondernemingsraad is het nog maar de vraag of daar aandacht voor is.

Regiobestuurder Peter Ansems legt nog eens uit dat leden van FNV Bouw er als kandidaat voor de ondernemingsraad niet alleen voor staan. "Mij kun je gewoon bellen als je iets wilt weten. Ik zit regelmatig met PontMeyer om de tafel om de gang van zaken in het bedrijf te bespreken." In Zwammerdam willen zich twee mensen kandidaat stellen. In Bunnik denken ze er nog over.

Ondertussen is het nog steeds niet gemakkelijk voor PontMeyer. Niet alleen wordt er weinig gebouwd, toeleveranciers bevechten elkaar op de prijs. PontMeyer wil zich nu commercieel beter profileren. Zo organiseert het bedrijf 'doe-demonstratiedagen' samen met FNV Zelfstandigen Bouw, om ook zelfstandigen zonder personeel op hun pakket attent te maken. Meer klanten, minder kosten: dat is de filosofie waarmee PontMeyer de malaise in de bouw te lijf wil. FNV Bouw heeft overleg gevoerd om het sociaal plan met een jaar te verlengen. Als het aan PontMeyer en FNV Bouw ligt, vallen er geen gedwongen ontslagen. Wel spreekt het bedrijf in een persbericht van 'verdere verbeteringen in het logistieke proces en concentratie van de bewerkingsactiviteiten'.