Wageningen Universiteit

PERSBERICHT Biopartner

BioPartner Masterclass wordt voortgezet

Ries de Visser, IsoLife, wint BioPartner Masterclass Award 2004

Vanmiddag is aan Ries de Visser de BioPartner Masterclass Award 2004 uitgereikt. De Visser kreeg deze prijs voor zijn plan voor het bedrijf IsoLife. Het plan voor IsoLife werd als beste beoordeeld door een vakjury bestaande uit vertegenwoordigers uit industrie, de financiële wereld en BioPartner. De Visser ontving de prijs uit handen van Chris Buijink, Directeur-Generaal van Ondernemen en Innovatie van het ministerie van Economische Zaken. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van E 30.000,- .

De BioPartner masterclass is een door BioPartner Network georganiseerde opleiding voor ondernemende wetenschappers en startende ondernemers in de life sciences. Dit intensieve trainingsprogramma gaat in op onderwerpen als intellectueel eigendom, financiën, onderhandelen, marketing en sales. De jonge ondernemers zijn getraind door ervaren docenten, veelal zelf life sciences ondernemers. Resultaat van de masterclass zijn de businessplannen van de deelnemers. Ries de Visser schreef samen met mede-oprichter Ton Gorissen het winnende plan. IsoLife commercialiseert unieke, plantenproducten die hoog verrijkt zijn met stabiele isotopen voor uiteenlopende markten waaronder metabolisch onderzoek in de nutritionele en de medische sector en 3D-structuuranalyse met behulp van NMR. De Visser was erg blij met de prijs: 'dit geld kunnen we goed gebruiken als startkapitaal voor de nieuwe onderneming. En we hebben ook al een bestemming: we gaan er onze patentpositie mee uit bouwen'.

De prijs werd uitgereikt op het Ministerie van Economische Zaken door Directeur-Generaal van Ondernemen en Innovatie Chris Buijink. Buijink gaf aan dat EZ met BioPartner veel heeft geleerd over hoe starters ondersteund moeten worden. 'En dat is nu ook terug te vinden in TechnoPartner', aldus Buijink. Hij meende dat er meer winnaars zijn: alle deelnemers die hun plannen gaan uitwerken, maar ook het ministerie dat met het BioPartner programma bij heeft gedragen aan een meer ondernemende cultuur bij kennisinstellingen. Voorzitter Van Beynum bevestigde dat: 'Ook dit jaar was de kwaliteit van de plannen erg hoog'. En het aardige van de Masterclass is dat ruim drie kwart van de deelnemers ook daadwerkelijk in een (startend) bedrijf terecht komt en vaak als een van de oprichters.'

Masterclass voortgezet in 2005
Ondanks het feit dat BioPartner Network haar activiteiten met ingang van 2005 heeft beëindigd, zal de BioPartner Masterclass ook in 2005 worden voortgezet. BioPartner Network heeft deze opleiding georganiseerd in nauwe samenwerking met de Wageningen Business School (WBS) en de Rotterdam School of Management (RSM). 'De masterclass voorziet duidelijk in een behoefte', aldus Ward Mosmuller, van BioPartner Network. De Masterclass van 2004 kende het hoogste aantal deelnemers ooit: 21 mensen volgden deze opleiding. Mosmuller: 'Ik ben erg blij dat de samenwerking met twee gerenommeerde opleidingsinstituten als WBS en RSM continuïteit verschaft voor de masterclass, ook nadat BioPartner Network haar activiteiten heeft beëindigd'. Overigens gaan de overige onderdelen van het BioPartnerprogramma nog enige tijd door: de fondsen Facilities Support, Start-up Ventures en Facilities Support/Mibiton gaan pas uit de lucht als het geld op is, terwijl de zes BioPartner Centers nog. Met het TechnoPartner wordt het startersbeleid - niet alleen voor de Life Sciences
- prominent voortgezet door het Ministerie van Economische zaken.

BioPartner is een in 2000 opgericht stimuleringsfonds, dat startende ondernemers in de life sciences steunt in alle facetten van het zelfstandig ondernemerschap. BioPartner verstrekt financiële bijdragen voor het commercialiseren van wetenschappelijke kennis (First Stage Grant). Tevens draagt BioPartner bij in de aanschaf van specialistische apparatuur (Facilities Support) en verschaft het risicokapitaal aan starters (Start-up Ventures). In Amsterdam, Groningen, Leiden, Maastricht, Utrecht en Wageningen staan BioPartner Centers, bedrijfsverzamelgebouwen met voorzieningen voor startende life sciences bedrijven. BioPartner Network heeft per 1 januari haar activiteiten beëindigd. Network organiseerde o.a. de Masterclass en bracht het Life Sciences Sector Report uit. Dit sector rapport wordt ook in 2005 nog uitgebracht. Sinds 2000 zijn er ongeveer 100 nieuwe bedrijven in de life sciences opgericht. BioPartner, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, heeft een groot deel van deze bedrijven actief ondersteund. Het tot stand komen van deze bedrijven is mede mogelijk door financiering van diverse private en publieke partijen.

Wageningen Business School is een zelfstandig onderdeel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum en verzorgt postacademische en 'post experience' opleidingen, seminars en trainingen. De portfolio van Wageningen Business School omvat diverse opleidingen en cursussen gericht op professionele ontwikkeling, verdieping van kennis en de ontwikkeling van management competenties. De management opleidingen richten zich op de 'life science' sectoren zoals pharma en 'food' en kennen een sterke focus op innovatie, 'new product development' en ondernemerschap. Voorbeelden van programma's:

+ Strategy in the Pharmaceutical Industry

+ Fostering Innovation & Entrepreneurship in Life Sciences
+ MBA in Food & Agribusiness

+ Innovation & Design in Food & Agribusiness
+ Invent-IT Life Sciences

+ Business Cafe

Het Erasmus Center for Entrepreneurship & New Business Venturing is onderdeel van de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Het doel van het centrum is het ondersteunen en bevorderen van succesvol ondernemerschap door excellent onderwijs, onderzoek en consultancy. Daarbij wordt gebruik gemaakt van expertise van binnen en buiten de Erasmus Universiteit, bijvoorbeeld CASBEC (Centre for Advanced Small Business Economics) van de Rotterdam School of Economics, EIM (Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf) en 'entrepreneurs & investors in residence'. Een interdisciplinaire aanpak is een belangrijk uitgangspunt bij de aanpak van vraagstukken rond innovatief ondernemerschap, 'new business development', 'new venture planning' en groeimanagement.