Gemeente Lisse

08-02-2005 Start Cursus Mantelzorgondersteuning in Katwijk

Het steunpunt Mantelzorg in Katwijk organiseert een cursus voor mantelzorgers, mensen die (de langdurige) zorg op zich genomen hebben voor een ander.

Zorgen voor een ander, dat doe je toch gewoon, dat hoort erbij. Dit is een uitspraak waarvan mantelzorgers, die soms al jaren zorgen voor iemand die ziek is of gehandicapt, uit ervaring weten dat het niet klopt. Men kiest er doorgaans niet voor om mantelzorger te worden, noch heeft men ervoor geleerd. Het gevaar dreigt dat mantelzorgers in een isolement terecht komen en overbelast raken. Om de zorg langdurig aan te kunnen is contact blijven houden met anderen erg belangrijk.

De cursus is 1 x in de 2 weken. U oefent om praktische en emotionele steun te vragen en om conflicten beter te kunnen hanteren. U wisselt ervaringen uit en leert de zorg zo te regelen dat u er minder alleen voor staat. U leert beter te reageren op het gedrag van de persoon voor wie u zorgt. Daardoor leert u meer te genieten en minder te piekeren, minder schuldgevoelens te hebben en meer eigen tijd vrij te maken.

Thema`s die behandeld worden zijn:

Stilstaan bij het zorgen, inzicht in uw eigen situatie vergroten

Zorg verlichten, hulp in roepen

Balans, draaglast en draagkracht

Anders leren denken

Leren opkomen voor jezelf, grenzen stellen en nee zeggen

Keerpunten, als het niet meer gaat wat dan, verlieservaringen

CURSUS MANTELZORGONDERSTEUNING
Maandag van 13.30 15.30 UUR
Data: 14 en 28 februari, 14 maart, 4-11-en 25 april Plaats: Heerenhuys, Overrijn 7 Katwijk

De bijeenkomsten worden begeleid door Tineke la Lau, consulente van het Steunpunt in samenwerking met medewerkers van de Stichtingen Welzijn Ouderen en het Algemeen Maatschappelijk Werk.

Deze cursus is kosteloos en voor iedere mantelzorger toegankelijk. Aanmelding tot 9 februari is noodzakelijk i.v.m. het zorgkompas wat u van te voren toegezonden krijgt en wat vooraf ingevuld wordt.

Informatie en aanmelding
Voor meer informatie over de cursus en aanmelding, kan men op werkdagen tussen 13.00 tot 16.30 uur contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg Duin- en Bollenstreek, tel. 071 - 409 32 10. Als er opvang thuis nodig is om weg te kunnen of vervoer, kan het Steunpunt Mantelzorg helpen met het zoeken naar een oplossing.