Provincie Noord-Holland

8-2-2005

Onderwerp

Hooijmaijers positief over doorbraak project KNSF\Bloemdalerpolder

Marcel van Kanten

Wethouder dhr. Mackay van de gemeente Muiden heeft een onderhandelingsresultaat bereikt met projectontwikkelaar KNSF over woningbouw op het terrein van de voormalige kruitfabriek. Gedeputeerde Ton Hooijmaijers, voorzitter van de stuurgroep
Bloemendalerpolder/KNSF-terrein is zeer verheugd met dit voorlopige resultaat.

Deze week zal de gemeenteraad van Muiden zich uitspreken over het onderhandelingsresultaat.

Ton Hooijmaijers: ,,Muiden heeft dit project voor de poorten van de hel weggesleept. Ze hebben doorgeduwd tot het gaatje. Maar ook de projectontwikkelaar heeft zeer scherp onderhandeld. Ik hoop en verwacht dat de raad inziet dat dit het is. Als het niet goed loopt, volgt er een verzwaarde taakstelling. Dit is een voorstel dat ik echt bereid ben te verdedigen in Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten. Vooral ook vanwege de durf van wethouder Mackay en het college van Burgemeester en Wethouders van Muiden om dit resultaat te accepteren. Maar ook de leden van Provinciale Staten moeten straks nog instemmen."

Voorlopige onderhandelingsresultaat
Het onderhandelingsresultaat betreft 1350 woningen (waarvan 150 goedkopere woningen) in plaats van 1700 woningen (waarvan ca 30% goedkoper) en 100.000 m2 bruto kantooroppervlak op het KNSF-terrein. Afhankelijk van de markt kan 25.000 m2 daarvan worden omgezet in 125 woningen in het duurdere segment. Projectontwikkelaar KNSF wordt in de gelegenheid gesteld te participeren in de jachthavenuitbreiding (50%, max 200 ligplaatsen).

De eerder overeengekomen kwaliteitsmaatregelen (zoals school in de nieuwe wijk, parkeerplaats voor de jachthaven, geluidsscherm, infrastructuur, zonodig verplaatsing sportvoorzieningen en volkstuinen) blijven gehandhaafd.

De totale taakstelling van 4500 woningen Bloemendalerpolder/KNSF (inclusief binnenstedelijk) blijft gehandhaafd, mits de taakstelling snel wordt gerealiseerd. Tot nu toe lijkt dit haalbaar dankzij de positief kritische houding van de gemeente Weesp.

De 1350 woningen maken onderdeel uit van de provinciale taakstelling van 4500 woningen voor Bloemendalerpolder. Deze woningen zijn deels voor de locale/regionale behoefte en deels voor bovenregionale behoefte.

De 1350 woningen op KNSF zijn dus niet alleen voor Muiden zelf, maar is wel van belang voor het instandhouden van het voorzieningenniveau. Eerder onderzoek wees uit dat hiervoor minsten 1100 woningen nodig zijn.

Hoe nu verder
Als deze week de Muidense gemeenteraad instemt met de overeenkomst tussen het college van Burgemeester & Wethouders en KNSF, kan de gemeente Muiden weer volwaardig deelnemen in het planvormingsproces voor de Bloemendalerpolder/KNSF-terrein. Afgelopen half jaar was - gezien de opstelling van de raad van Muiden in juli 2004 - actieve deelname van Muiden in de planvorming niet mogelijk. Dankzij de positief kritische houding van de gemeente Weesp is de provincie Noord-Holland bereid om de provinciaal bouwmeester in te zetten. Deze specialist zal in een ontwerpatelier in samenwerking met Weesp en Muiden en provincie Noord-Holland, de komende 3 á 4 maanden een visie op de integrale inrichting voor het hele gebied opstellen.

Tweede Kamermotie
Afgelopen vrijdag heeft de minister van VROM schriftelijk gereageerd op de door de Tweede Kamer ingediende moties bij de nota Ruimte. Over de motie van Van Bochove en Geluk stelt de minister dat dit project één van de voorbeeldprojecten ontwikkelingsplanologie is, met een integrale gebiedsontwikkeling met enige woningbouw én een duurzame groene inrichting van het gebied. Bij de nu voorgestelde gebiedsontwikkeling krijgt ten minste tweederde deel van de Bloemendalerpolder een groene invulling. De minister handhaaft met deze kwaliteitsgerichte herinrichting haar voorstel om de Bloemendalerpolder en KNSF-terrein uit het Groene Hart te halen. Het voorgestelde ontwerpatelier is voor gemeenten en provincie een belangrijke manier om een integrale visie op het gebied uit te werken. Op 21 februari wordt het debat in de Tweede Kamer over de Nota Ruimte vervolgd.

Ton Hooijmaijers reageert positief op de reactie van Minister Dekker Het project KNSF\Bloemendalerpolder is een van de eerste echte voorbeeldprojecten in het kader van ontwikkelingsplanologie die we hopelijk kunnen realiseren in Nederland.''

Nadere inlichtingen: Jan Lagerweij, tel. 023 514 4568