Waterschap Noorderzijlvest


Waterschap Noorderzijlvest: rioolwaterpersleiding geen gevaar voor omgeving
08-02-2005

Een herhaald onderzoek van de oude persleiding, nodig om de veiligheid ook in de toekomst te waarborgen, staat gepland voor 2005. Waterschap Noorderzijlvest en de provincie Groningen gaan overleggen over de monitoring van de oude, met giftige stoffen vervuilde persleiding, die van Groningen naar Delfzijl loopt. Beide organisaties verwachten geen milieuproblemen.

Sinds 1926 ligt er van Groningen tot Delfzijl een rioolpersleiding die tot eind 1979 dienst heeft gedaan voor het transport van het rioolwater van de gemeente Groningen naar de Eems. Waterschap Noorderzijlvest heeft het eigendom de leiding overgenomen van de provincie Groningen in 2000.

Waterschap Noorderzijlvest en provincie Groningen gaan nadere afspraken maken over de monitoring van de oude met giftige stoffen vervuilde persleiding. Uit herhaald controleonderzoek dit jaar moet blijken of de grond of het water in de omgeving van de buis vervuild raakt. Mocht dit zo zijn, dan zal het waterschap direct actie ondernemen.

Monitoring
Van 1990 tot en met 2003 heeft de provincie Groningen een aantal monitoringsonderzoeken uitgevoerd bij de oude persleiding. Op basis van de tot op heden uitgevoerde onderzoeken zijn geen volksgezondheids-, verspreidings, of ecologische risicos aan het licht gekomen ter plaatse van de onderzoekslocaties. In tegenstelling tot recente berichtgeving in het Dagblad van het Noorden is er tot nu toe geen aanleiding de risico's van de vervuilde persleiding hoger in te schatten dan voorheen. Het waterschap ziet dan ook geen reden verdere saneringsmaatregelen te nemen.
Waar de leiding in de weg ligt, bijvoorbeeld door bouwwerkzaamheden, zal een deel van de buis verwijderd worden.

Bewoners
Om mogelijke ongerustheid naar aanleiding van de berichtgeving weg te nemen, zullen waterschap en provincie nog deze week de bewoners in de buurt van de oude leiding nader informeren.

Schadelijke stoffen
De leiding is eind 1979 buiten bedrijf gesteld. Het tracé van de leiding, destijds aangelegd in het vrije veld, loopt nu onder andere door de bebouwing van Groningen en Delfzijl. De leiding ligt ongeveer 3 meter onder het maaiveld en bestaat uit een dikwandige gietijzeren buis met een diameter van 1 meter en een lengte van circa 26 kilometer.
Bekend is dat door de leiding rioolwater is getransporteerd waarin zich schadelijke stoffen bevonden. Het slib en de slijmlaag aan de wand van de leiding zijn verontreinigd met arseen en kwik. Dit zit in een aangekoekte laag vast aan de buis.

Uit onderzoek van de leiding blijkt dat de schadelijke stoffen uit de leiding niet naar buiten lekken. Het waterschap heeft zelf tijdens het verwijderen van een stuk leiding in Delfzijl in juni 2003 de staat van de buis ter plekke goed onderzocht. De buis bleek niet door corrosie aangetast. Ook bij eerder verwijderde delen was de buis in goede conditie. Tot 4 meter diepte uitgegraven grond bleek ter plaatse niet verontreinigd te zijn.

Peilbuizen
Na 1980 is de persleiding op negen plaatsen onderbroken als gevolg van de aanleg van wegen, sluizen, leidingsleuven en andere kunstwerken. Deze onderbrekingen in de persleiding zijn met betonproppen afgesloten. Bij de onderbrekingen zijn peilbuizen geplaatst om te kunnen monitoren in hoeverre ter plaatse van de negen onderbrekingen bodemverontreinigingen in grond, grondwater en slib is ontstaan.

In de jaren negentig heeft in opdracht van de provincie Groningen monitoring van de aanwezige peilbuizen plaatsgevonden. Uit deze onderzoeksresultaten blijkt er voor de provincie geen aanleiding aanvullend onderzoek ter plaatse van de onderzoekslocaties te verlangen. Van structureel verhoogde waarden van gevaarlijke stoffen in grond of grondwater is geen sprake.

Monitoring 2003
Na overdracht aan het waterschap zijn er nog twee monitoringsronden uitgevoerd die weer geen aanleiding geven tot vervolgacties richting waterschap. In de laatste meetronde van 2003 is een aantal peilbuizen niet meer terug gevonden zodat van deze locaties geen analyseresultaten bekend zijn. Op basis van voorgaande meetresultaten is door de provincie besloten in 2003 geen nieuwe peilbuizen te plaatsen. Op één locatie is wel een nieuwe peilbuis aangebracht en is het grondwater daarvan onderzocht. Ook deze uitgevoerde analyses tonen aan dat de situatie onveranderd is en geen aanleiding geeft tot nader onderzoek.

Voor het geplande onderzoek in 2005 wil het waterschap met de provincie overleggen hoe dit onderzoek aan te pakken.