Politie Gelderland-Zuid

Politie vernietigt bekeuringen bermparkeren

Nijmegen 08-02-2005 - (09)

Bekeuren voor het parkeren in de groene bermen van de wegen rond het Goffertstadion blijkt niet mogelijk. Dat is het resultaat van een nader onderzoek dat werd ingesteld naar aanleiding van een ingezonden brief in dagblad De Gelderlander over een dergelijke bekeuring. Omdat de bermen tot de weg behoren zoals die is beschreven in de Wegenverkeerswet (WVW) kan een onderliggende wetgeving zoals, in dit geval, de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) niet worden toegepast.

In het geval van de wegen rond het stadion is derhalve ten onrechte op grond van de Nijmeegse APV opgetreden. Alle 37 opgemaakte bonnen die nog niet door de politie aan het Centraal Justitieel Incassobureau zijn verzonden zullen dan ook worden vernietigd. Mensen die op grond van al verwerkte zaken een beschikking thuis krijgen, kunnen op de gebruikelijke wijze bezwaar maken bij de Officier van Justitie. Beschikkingen van veel eerdere datum die door betrokkene reeds zijn betaald kunnen niet meer worden ingetrokken.

Wat zegt de wetgeving over de bermen
In artikel 1 lid 1 onder b van de WVW staat wat wegen zijn. In het kort komt het op neer dat ook bermen, zijkanten en degelijke bij een weg horen. Vervolgens zegt artikel 2a van de wet dat lagere overheden geen wetgeving mogen maken over deze wegen, als dat in de verkeerswetgeving als geregeld is. En het parkeren is al geregeld in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV).

Artikel 10 van die wet zegt dat bestuurders voor het parkeren van hun voertuig, naast de rijbaan, andere weggedeelten mogen gebruiken, behalve het trottoir, het voetpad, het fietspad,, het fiets/bromfietspad of het ruiterpad. Er mag dus in de berm worden geparkeerd.

Wil de wegbeheerder het parkeren in dergelijke bermen tegengaan dat zal hij het parkeren fysiek onmogelijk moeten maken of een parkeerverbod moeten instellen.

Ook bekeuringen die de afgelopen periode op andere plaatsen in de stad zijn opgemaakt voor identieke situaties zullen worden ingetrokken.