Gemeente Albrandswaard


Jeugd Albrandswaard wil voetballen en veilig fietsen


Albrandswaard- Na het succes van eerste jongerenparticipatie, november 2004 in Bassline, heeft wethouder Erwin de Jongh de discussie met de jeugd in Albrandswaard breder getrokken. De verkregen informatie bleek vrijwel hetzelfde te zijn dan de eerder geïnventariseerde wensen van de jeugd.

In november is een aantal bijeenkomsten belegd, waarbij bezoekers van Bassline, leden van de jeugdsociëteiten en bezoekers van het JOP (Jongeren ontmoetingsplek) aan hebben gegeven wat hun wensen zijn ten aanzien van het jeugdbeleid in Albrandswaard. Wat wil en wat denk je dat de gemeente daarin voor jou kan betekenen? Dit is in het kort wat er aan de jongeren werd gevraagd.

Wethouder Erwin de Jongh: Na het succes van de Ouderenproof, waarbij de senioren aan hebben gegeven waaraan het ouderen beleid moet voldoen, had ik het idee om ook de jongeren in Albrandswaard bij het beleid te betrekken. We waren met elkaar blij verrast over de ideeën en de inbreng van de jeugd tijdens de bijeenkomsten in Bassline. Ik vond echter wel dat de discussie breder getrokken moest worden.

Samen met een beleidsmedewerker heeft Erwin de Jongh een aantal basisscholen in Albrandswaard bezocht, maar ook het instroompunt VO. Het viel op, dat de resultaten door alle leeftijdsgroepen heen vrijwel hetzelfde waren.

Jeugd wil snelle actie

Duidelijk is, dat de jeugd niet te lang wil wachten op de resultaten van de gesprekken.

Zo is de jeugd het er unaniem over eens, dat er meer JOPs moeten komen, zowel buiten als overdekt. Voor de jeugd tot 16 jaar is er eigenlijk niet zoveel te doen, het liefst ziet deze jeugd dan ook een discotheek en bioscoop in Albrandswaard verschijnen, en ook moeten er meer verlichtte en dus veilige fietsroutes komen Ook op sportgebied zijn er wensen, zoals een aantal trapveldjes met een doelkooiconstructie, de sporten honkbal en basketbal wil men graag binnen Albrandswaard kunnen beoefenen. Erwin de Jongh is zich er van bewust dat de jeugd niet lang wil wachten, hij verwacht dan ook dat de Jeugdnota rond de zomer klaar is.

Naast deze ontwikkelingen wordt binnen de gemeente ook hard gewerkt aan preventief alcohol en drugsbeleid. Er lopen inmiddels gesprekken tussen de gemeente en de Boumankliniek. Deze maand al wordt gestart met een voorlichtingscampagne bij het Instroompunt VO, waar bij nauw met het SWJA wordt samengewerkt.