Gemeente Overbetuwe


College legt uitkomsten haalbaarheidsonderzoek Centrumplan Heteren voor aan de gemeenteraad

De bouw van een nieuwe (brede) school en nieuwbouw voor bestaande sociaal-culturele en sportaccommodaties maakt een centrumplan voor Heteren mogelijk. De kosten van 2,9 miljoen euro verdient de gemeente grotendeels terug door be-sparing op noodzakelijke onderhoudskosten van de huidige accommodaties. Dat is de uitkomst van onderzoek van de gemeente samen met Rabo Vastgoed BV en Artica Vastgoedontwikkeling. De gemeenteraad moet zich nog over het onderzoek uitspre-ken.

Onderzoek
Burgemeester en wethouders onderzochten samen met Rabo Vastgoed B.V. en Artica Vastgoedontwikkeling B.V. de haalbaarheid van een centrumplan voor Heteren. Medio mei 2003 vroeg de gemeenteraad om dit onderzoek, want het plan mocht geen financieel nadeel voor de gemeentebegroting opleveren. De uitkomst: Concentratie van maatschappelijke voorzieningen op de plaats van het voormalige gemeentehuis in Heteren en woningbouw vrijko-mende locaties. De kosten bedragen EUR 2,9 miljoen.

Brede school
In de plannen is een brede school opgenomen met de Julianaschool, de peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en een bibliotheekvoorziening. Daanaast een nieuw zalencentrum met een grotere sportaccommodatie die capaciteit heeft om ook de tafeltennisvereniging en de judovereniging op te vangen. Zij beschikken nu over tijdelijke accommodaties.

Winkels en woningen
Op de vrijkomende locaties kunnen ongeveer 120 woningen en appartementen worden gebouwd, waarvan de helft in de sociale sector. Uitbreiding van winkelareaal is mogelijk bij de huidige winkels aan de Beemdhof.

Tekort
Het college stelt de gemeenteraad voor om het tekort op de plannen van EUR 2,9 miljoen uit de algemene reserve beschikbaar te stellen. Voordien bespreekt de commissie Ruimte de voor-stellen (zie ook hierna). Het college vindt het tekort verantwoord omdat veel wensen gereali-seerd worden. Bovendien spaart de gemeente met dit plan hoge onderhoudskosten uit o.a. van de Julianaschool en van de huidige sportzaal.

Commissie op locatie in Heteren De commissie Ruimte vergadert op 9 maart aanstaande op locatie in Heteren.
De vergadering wordt helemaal besteed aan het plan Heteren centrum, inclusief een presentatie van het plan. De vergadering is openbaar waarbij gelegenheid bestaat gebruik te maken van het spreekrecht.

De plannen kunnen pas worden uitgewerkt als de gemeenteraad daarmee instemt.
De behandeling in de gemeenteraad is gepland op 29 maart.