Gemeente Ede

Nummer 19 / Ede, 8 februari 2005

Nauwe samenwerking met deskundigen en betrokkenen

Raamwerk voor toekomst buitengebied gemeente Ede

Een duurzaam, vitaal en aantrekkelijk platteland. Zo ziet de gemeente Ede de toekomst van het Edese buitengebied. De landbouw en op de Veluwe natuur en recreatie zijn daarbij de belangrijkste dragers. Deze visie staat in het Raamwerk Buitengebied, dat het college van Burgemeester en Wethouders van Ede op 8 februari heeft vastgesteld.

Sterke punten buitengebied
Het Raamwerk is een tussenstap op weg naar het Ontwikkelingsplan Buitengebied. De gemeente werkt momenteel aan de opstelling van zon ontwikkelingsplan, dat in de loop van volgend jaar verschijnt. Dit plan zal de lange-termijnvisie op het Edese buitengebied bevatten, zowel voor de Veluwe als het agrarisch buitengebied. De inwoners van het buitengebied en andere belanghebbenden zullen in de loop van het komend jaar volop de ruimte krijgen om hierover mee te praten. Het nu gepresenteerde raamwerk is samen met een `denktank` van betrokken deskundigen opgesteld. Het resultaat is een inventarisatie van de sterke punten van het Edese buitengebied. Ook zijn mogelijke toekomstrichtingen in beeld gebracht.

Veranderingen
De afname van het aantal agrarische bedrijven verloopt in Ede sneller dan elders in Nederland. De gunstige ligging van Ede ten opzichte van weg- en spoorverbindingen én natuurgebieden maakt het buitengebied aantrekkelijk voor andere functies als wonen, recreatie en niet-agrarische bedrijvigheid. Boeren die naar een andere manier zoeken om hun bedrijf uit te voeren, kunnen hier hun voordeel mee doen. Maar de huidige regelgeving is daarbij voor veel ondernemende boeren vaak (te) beperkend. Toch zal de landbouw ook in de toekomst de belangrijkste drager van het agrarisch buitengebied zijn. Wel zal de landbouw van aanzien veranderen.

Duurzame landbouw en aantrekkelijk landschap
Volgens het college is er in Ede slechts in beperkte mate een toekomst voor een sterk geïntensiveerde landbouw. Meer toekomst zien B&W in een landbouw die onderdeel uitmaakt van een sterk verbrede plattelandseconomie. Wonen, recreatie, natuur en de levering van hoogwaardige (voedings)producten wordt in die visie gecombineerd met een duurzame landbouw en een aantrekkelijk landschap. De ligging dichtbij de Veluwe heeft daar veel invloed op. Het is erg belangrijk dat de natuur en recreatie op de Veluwe in stand blijven Maar tegelijkertijd kan de recreatie ook weer een bedreiging van de natuurwaarden zijn. Dit spanningsveld vereist een aanpak die moet leiden naar kwalitatief hoogwaardige vormen van recreatie in plaats van naar meer recreatievoorzieningen.
In het overgangsgebied van Veluwe naar Vallei ziet de gemeente Ede mogelijkheden voor nieuwe groene recreatievoorzieningen, gekoppeld aan woon- en welzijnsvoorzieningen.

---