Gemeente Ede

nummer 20 / Ede, 8 februari 2005

In 2015
Veel behoefte aan levensloopbestendige woningen in gemeente Ede

In de gemeente Ede dreigt in 2015 een tekort van ruim 1.500 zogenaamd `levensloopbestendige woningen`. Ook zijn tekorten te voorzien van panden voor beschermd en verzorgd wonen. Dit blijkt uit een onderzoek dat het zorgkantoor samen met de gemeenten Ede, Wageningen, Scherpenzaal en Barneveld uitgevoerd heeft.

In de toekomst zullen ouderen en gehandicapten langer zo zelfstandig mogelijk blijven wonen. De vraag naar plaatsen in verzorgings- en verpleeghuizen zal relatief achterblijven bij de vraag naar woningen die meer zorg mogelijk maken.
Het gaat daarbij om verschillende soorten woningen:
* Nultredenwoningen zijn woningen die zich geheel op één verdieping bevinden en waar geen drempels inzitten. Dit soort woningen zijn in de gemeente Ede ruimschoots voorradig, zij het dat de meeste in Ede stad staan. In de dorpen ontstaat wel behoefte aan dit soort woningen.

* Levensloopbestendige woningen zijn woningen waarin mensen in alle levensfasen kunnen wonen. De woningen zijn geschikt om met bijvoorbeeld een rollator of rolstoel in rond te rijden en liggen op korte afstand van essentiële voorzieningen, zoals bijvoorbeeld winkels, banken en openbaar vervoer. Deze categorie is het lastigst te realiseren, en het onderzoeksrapport voorziet dan ook een tekort aan dit soort woningen in 2015.

* Bovenwijkse serviceflats zijn (luxe) flats waar mensen diverse soorten zorg naar wens al dan niet kunnen afnemen. Ook naar dit soort voorzieningen zal in 2015 nog een aanzienlijke behoefte zijn.

* Verzorgd wonen zijn zelfstandige woningen in de buurt van zorgvoorzieningen. De bewoners kunnen desgewenst gebruik maken van deze zorgfaciliteiten.

* Beschermd wonen is een woonvorm voor mensen die 24 uurs zorg nodig hebben maar toch zo zelfstandig mogelijk willen blijven wonen.
* Intramurale zorg tenslotte bestaat uit de traditionele verpleeg- en verzorgingshuizen, waar wonen en zorg niet gescheiden zijn. Of er in 2015 een tekort is aan dit soort zorg hangt af van de snelheid waarmee de vraag naar andere vormen van zorg zal toenemen. Als de behoefte aan intramurale zorg afneemt, neemt de behoefte aan beschermd en verzorgd wonen juist toe.

De onderzoekers hebben onderzocht wat de gevolgen van de landelijke trends op het gebied van wonen en zorg zijn voor Ede. Daarbij zijn zij uitgegaan van de nu bekende plannen van de gemeente. Zij hebben twee scenarios doorgerekend, één scenario waarbij het aanbod aan intramurale zorg snel afneemt en één scenario waarbij dat langzamer gaat.

De tabel geeft een samenvatting van de resultaten.

Wonen met zorg
(plaatsen/woningen)

Behoefte in 2015
(kengetallen op Ede)

Aanbod in 2015

Opgave in 2015
(= behoefte -/- aanbod)

scenario Presto

scenario Andante

(incl. lopende bouwplannen)

scenario Presto

scenario Andante

Intramurale capaciteit

500

992

926


-426


---

Beschermd wonen

279


---

15

264

96

Verzorgd wonen (incl. begeleid wonen)


1.173

993

840


---

153

Bovenwijkse serviceflats

234

234

600


-366


-366

Levensloopbestendig

5.574

5.574

4.050


1.524


1.524

Nultredenwoningen

7.803

7.803

7.950


-147


-147

In het Presto-scenario neemt het aanbod van intramurale zorg versneld af, in het scenario Andante verloopt dit meer geleidelijk. De gemeente Ede wil samen met het zorgkantoor gaan werken aan het oplossen van de knelpunten. Op 21 februari zullen de vier gemeenten en het zorgkantoor dartoe een intentieverklaring ondertekenen.
---