Provincie Zuid-Holland

08 February 2005

Regierol milieuhandhaving bij provincie

De handhaving van milieuregels door gemeenten en water-schappen in Zuid-Holland dient in 2005 te voldoen aan nieuwe regelgeving van het Rijk. Gedeputeerde Staten hebben hierin de regierol. Het college wil de samenwerking tussen gemeenten, waterschappen en provincie op dit gebied verbeteren. Dat staat in de vastgestelde nota Regierollen Handhaving Zuid-Holland.

De verbeterde samenwerking moet leiden tot een doeltreffende milieuhandhaving. Uiteindelijk moet het verbeterde kwaliteitsniveau op dat niveau blijven door afspraken met gemeenten en waterschappen over de samenwerkingsstructuur. Doel van deze afspraken is om controles doeltreffender uit te voeren. Ook overtreders van milieuregels worden sneller worden aangepakt. Het traject van de professionalisering van de handhaving ligt daar ten grondslag aan.

Proces
De nota Regierol Handhaving wordt door het college voorgelegd aan de provinciale en regionale handhavingsoverleggen in Zuid-Holland. In mei 2005 wordt een definitief standpunt door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Hierin worden tevens de resultaten van de eindmeting van het professionaliseringstraject meegenomen.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22