Provincie Drenthe

GS-berichten

Assen, 8 februari 2005
Persberichtnummer 05-020

Reddingsactie voor de jeneverbes
Stichting Veldwerk Nederland krijgt van de provincie een subsidie van 18.732 euro voor een voorlichtings- en publiciteitscampagne over de jeneverbes. Een recente studie van het onderzoeksbureau Alterra geeft een somber beeld van de toekomst van de bes. Met de vitaliteit en verjonging van de plant, die zo kenmerkend is voor heide en stuifzand, is het slecht gesteld en de angst bestaat dat de jeneverbes over twintig jaar is verdwenen. Doelstellingen van het project zijn onder meer vergroting van de kennis over de bes en overdracht van deze kennis én het daadwerkelijk bijdragen aan het behoud van de jeneverbes door een beter beheer. Zo worden Drentse natuurgidsen bijgeschoold, komt er een Nationale Vrijwilligersdag met ten minste duizend deelnemers en wordt een website gelanceerd.

Aandacht op scholen voor Mars- en Westerstroom
Een speciaal onderwijsproject voor de bovenbouw van het basisonderwijs moet de kennis over het beek- en esdorpenlandschap Mars- en Westerstroom vergroten. Gedeputeerde staten stellen daarvoor 17.500 euro beschikbaar. Het IVN Consulentschap Drenthe, vereniging voor natuur- en milieueducatie, zet het project op in samenwerking met scholen in het gebied.
Mars- en Westerstroom is een oud agrarisch gebied met hoge landschappelijke, natuur- en cultuurwaarden. De positie van de landbouw en natuurbeheerders verandert en het gebied trekt een toenemend aantal toeristen. Om te voorkomen dat het landelijke karakter wordt aangetast heeft de provincie een gebiedsprogramma opgesteld.
De ervaring is dat onderwijsprojecten ook buiten de school vruchten afwerpen. Kinderen nemen hun ervaringen mee naar huis en vertellen deze door aan ouders, verzorgers en anderen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl