Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Sterkere positie Genzyme in celtherapeutische orthopedie door overname Duitse Verigen AG

Naarden, 8 februari 2005 - Genzyme Corp. (Nasdaq: GENZ) kondigt vandaag de overname aan van Verigen AG, een particuliere onderneming in Duitsland met een celtherapieproduct voor kraakbeenherstel. Het product - genaamd MACI (Matrix-induced Autologous Chondrocyte Implantation, of Matrix-geïnduceerde implantatie van patiënteigen kraakbeencellen) - is op dit moment al verkrijgbaar in Europa en Australië. De overname vormt zowel een uitbreiding van de orthopedische producten van Genzyme in deze regio's, als een tweede-generatieproduct voor ontwikkeling voor de Amerikaanse markt. Carticel (gekweekte lichaamseigen kraakbeencellen), een product van Genzyme van de eerste generatie, is sinds de introductie in 1995 bij meer dan 10.000 patiënten toegepast.

"Deze strategische aankoop draagt bij aan de uitbreiding van onze wereldwijde orthopedische portfolio met een sterk tweede-generatieproduct voor kraakbeenherstel dat een sterke basis in Europa en Australië kent," zegt Ann Merrifield, president van Genzyme Biosurgery. "We willen graag voortbouwen aan de bestaande relaties van Verigen met orthopedische chirurgen in Europa en Australië, waar we Synvisc al op de markt hebben tegen pijn bij knieartrose. Begin 2006 starten we met klinische onderzoeken naar MACI in de VS."

Dankzij de overname beschikt Genzyme nu over celkweekfaciliteiten in Europa en Australië om de verkoop in deze regio's te ondersteunen. Genzyme heeft uitgebreide ervaring opgedaan met de vervaardiging van celtherapieproducten, dankzij de productie van Carticel in het celkweeklaboratorium in Cambridge, Mass.

Genzyme heeft Verigen overgenomen voor USD 10 miljoen aan eerste betalingen en mogelijke aanvullende betalingen tot USD 40 miljoen de komende zes jaar, afhankelijk van de resultaten die worden geboekt op het gebied van ontwikkeling en verkoop. Het betreft hier onder meer de goedkeuring van een aanvraag voor een biologische vergunning in de VS, goedkeuring voor het op de markt brengen in de VS en royalty's op verkoopcijfers. Genzyme heeft op dit moment ongeveer 96 procent van Verigen's aandelen in handen en verwacht de resterende aandelen over te nemen gedurende de eerste helft van het jaar. De overname is voor Genzyme vanuit financieel oogpunt bezien niet van belang.

Een eenvoudiger procedure

De gepatenteerde MACI-benadering van Verigen biedt een gemakkelijkere implantatiewijze dan de klassieke methode van autoloog-chondrocytimplantatie (ACI), zoals gebruikt met Carticel. Beide procedures starten met de afname van een biopt van gezond kraakbeen uit een knie van een patiënt door de orthopedisch chirurg die dit naar een celbewerkingslaboratorium stuurt, waar laboratoriummedewerkers miljoenen nieuwe cellen kweken. Deze nieuwe cellen worden vervolgens aangeleverd bij de chirurg voor implantatie in de beschadigde knie, waar de cellen nieuw kraakbeen produceren voor herstel.

Bij de MACI-procedure van Verigen brengen laboranten de cellen van de patiënt aan op een collageenmembraan, dat door een chirurg in de kraakbeenbeschadiging wordt aangebracht en zonder hechting kan worden bevestigd. Bij MACI is het niet nodig dat de chirurg een deel van het beenvlies over de geïmplanteerde cellen vasthecht, zoals bij de Carticel-procedure. Hierdoor kan MACI tijdens een snellere, minder invasieve procedure worden uitgevoerd dan Carticel-chirurgie, wat voordelen biedt voor chirurg en patiënt. Sinds de introductie in 1998 is MACI al bij meer dan 3.200 patiënten in Europa en Australië toegepast.

Celtherapie bij Genzyme

Genzyme heeft meer dan tien jaar ervaring met de ontwikkeling en vervaardiging van producten voor autologe (= van de patiënt zelf) celtherapie, die zijn gebruikt voor behandeling van duizenden patiënten. Epicel® (gekweekte epidermale autotransplantaten), een celtherapie voor behandeling van patiënten met ernstige brandwonden, wordt ook door Genzyme geproduceerd. Carticel® en Epicel® zijn beiden de eerste van dergelijke producten die ooit in de Verenigde Staten op de markt zijn gebracht, wat Genzyme een hoogaangeschreven wetenschappelijke en commerciële deskundigheid op dit gebied heeft bezorgd. Carticel is in 1997 goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration.

Genzyme doet ook wetenschappelijk onderzoek naar celtherapie bij nieuwe behandelingen voor cardiale aandoeningen en onderzoekt het gebruik van stamcellen van volwassenen bij de behandeling van een groot aantal verschillende ziekten. De grootste inspanning van Genzyme op het gebied van de ontwikkeling van celtherapie is het lopende fase-II-onderzoek MAGIC (Myoblast Autologous Graft in Ischemic Cardiomyopathy), dat is opgezet om te bepalen of celtherapie kan worden gebruikt om schade aan de hartspier na een hartinfarct ongedaan te maken, of om op een veilige manier de progressie van hartfalen bij een patiënt tot staan te brengen. Het onderzoek wordt op dit moment uitgevoerd in Europa met het plan om tot 300 patiënten in het onderzoek op te nemen.

Over Genzyme

Genzyme Corporation is een wereldwijd opererend biotechnologisch bedrijf dat zich inzet voor het leveren van een belangrijke positieve bijdrage aan het leven van patiënten met een ernstige ziekte. De breed samengestelde productenportefeuille van het bedrijf is met name gericht op zeldzame genetische afwijkingen, nierziekten, osteoartritis en auto-immuun gemedieerde aandoeningen, en omvat onder andere een binnen de bedrijfstak vooraanstaande reeks diagnostische producten en diensten. De innovatieve inzet van Genzyme uit zich vandaag de dag in onderzoek naar nieuwe benaderingen van kanker, hartziekten en andere ziekten waar de geneeskunde nog onvoldoende antwoord op heeft. Meer dan 6.300 werknemers van Genzyme in kantoren overal ter wereld zijn patiënten in meer dan 80 landen van dienst. Genzyme® en Fabrazyme® zijn gedeponeerde handelsmerken van Genzyme Corporation. Alle rechten voorbehouden.

# # # einde bericht # # #