Provincie Overijssel

Regels voor sloop stallen goed nageleefd

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben, in samenwerking met de Overijsselse gemeenten, het rechtmatig gebruik van de Regeling voor Beëindiging Veehouderijen (RBV-regeling) gecontroleerd. De resultaten van het onderzoek laten zien dat van de ruim 160 gecontroleerde locaties, slechts in zeven gevallen de sloop van een stal niet of gedeeltelijk is uitgevoerd.

Volgens gedeputeerde Piet Jansen, portefeuillehouder Landelijk gebied en Water blijkt hieruit het verantwoordelijkheidsgevoel van de Overijsselse (voormalige) agrariërs. "Ik zie daarom met vertrouwen de aanstaande uitvoering voor de Rood voor Rood-regeling tegemoet."

Agrariërs konden een paar jaar geleden via de Regeling voor Beëindiging Veehouderijen subsidie aanvragen voor het slopen van stallen. In Overijssel is in 172 gevallen subsidie verleend vanuit de RBV-regeling. De provincie Overijssel heeft hieraan 11,2 miljoen euro bijgedragen.

Het bureau Laser te Diemen, dat gekoppeld is aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is verantwoordelijk voor de beoordeling van de aanvragen en de uitvoering en controle van de subsidieregeling. Steekproefsgewijs worden controles door Laser uitgevoerd. Van de 172 goedgekeurde aanvragen in Overijssel heeft Laser 12 locaties gecontroleerd. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben de onderzoeksresultaten van de overige 160 door de provincie en de gemeente gecontroleerde locaties aan Laser overgedragen. Laser zal overtreders sancties opleggen.

Reden voor de controle op het rechtmatig gebruik van de RBV-regeling vormde een onderzoek van de provincie Gelderland. Hieruit bleek dat een groot aantal agrariërs ten onrechte subsidie opstreken voor een niet gesloopte stal.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl
© 2005 Provincie Overijssel