Partij van de Arbeid


Persbericht


Den Haag, 8 februari 2005


Partij van de Arbeid: Jeugdwerkloosheid nú aanpakken


De jeugdwerkloosheid is hoog, momenteel zo'n 14%, en niets wijst erop dat dit in de nabije toekomst lager zal worden. De Taskforce Jeugdwerkloosheid heeft als hoofddoelstelling om gedurende deze kabinetsperiode 40.000 extra jeugdbanen te realiseren. Om ook structureel de positie van laag opgeleide jongeren te verbeteren is de categorie leerwerkbanen, die daarbinnen valt, erg belangrijk. Maar werkgevers hebben het gevoel dat zij extra risico's lopen bij het aannemen van deze jongeren. Bovendien zijn zij bang dat de ontslagregeling hen niet in staat stelt om een aanstelling snel ongedaan te maken.


De Taskforce Jeugdwerkloosheid is benoemd tot 2007. De PvdA vindt het noodzakelijk dat de Taskforce in de tussentijd beleid ontwikkelt dat ook na 2007 een structureel effect heeft op de twee hoofddoelstellingen: "een soepeler entree op de arbeidsmarkt voor alle jongeren" en "het bieden van een tweede kans op een fatsoenlijke beroepskwalificatie voor de groeiende groep van zogenoemde drop outs".


Tevens meent PvdA-woordvoerder Bussemaker dat het nu nodig is om het Onderwijs en Opleiding Jeugdmodel naar andere sectoren uit te breiden, zoals detailhandel, schoonmaakbranche en de horeca.


Om het aantal werkloze jongeren drastisch terug te brengen moet naar de mening van de PvdA de overheid de werkgevers een heldere en niet mis te verstane handreiking doen. Daaruit moet blijken dat niet alleen een moreel appel wordt gedaan om jongeren in dienst te nemen maar dat de overheid ook serieus inspeelt op hun aarzelingen. Er moet daarom een verbinding gemaakt worden tussen het sectoraal stimuleren van het Onderwijs en Opleiding Jeugdmodel en het wegnemen van het aanstellingsrisico dat individuele werkgevers lopen. Daartoe maken in het voorstel sectororganisaties concrete afspraken over het opleiden van jongeren zonder werkervaring via het Onderwijs en Opleiding Jeugdmodel. In ruil daarvoor krijgen de deelnemende werkgevers binnen deze sector voor alle jongeren onder de 24 jaar de zekerheid dat ze geen financieel risico lopen bij loondoorbetaling bij ziekte en krijgen ze vrijstelling van betaling WAO-premies voor deze groep.


Bijgaand: het voorstel bestrijding jeugdwerkloosheid