Ministerie EZ

Europese dag voor veilig internet

Persbericht
7 februari 2005

Dinsdag 8 februari is de tweede Europese Dag voor Veilig Internet. Op deze dag wordt in heel Europa aandacht gevraagd voor veilig internetten. Meer dan 50 organisaties in 27 landen (ook buiten de Europese Unie) zullen zich extra profileren om de gevaren van internet en hoe je jezelf en of je computer daartegen kan beschermen onder de aandacht te brengen.

Door het toenemende gebruik van internet is het misbruik van internet ook gegroeid. De Europese Unie heeft dan ook extra geld gereserveerd voor de voorlichting over de gevaren van het gebruik van internet en voorlichting over hoe je je kunt beschermen. Eurocommissaris Reding is beschermvrouwe van de EU dag voor Veilig Internet.

Nieuwe impuls 2005 Surf op Safe

De voorlichtingscampagne van het ministerie van Economische Zaken, Surf op Safe, heeft een Europese subsidie ontvangen voor het project National Awareness Node op het gebied van veilig internetten. Dit project is in november 2004 van start gegaan en zal de uitwisseling van ervaringen en best practices op het gebied van voorlichting bevorderen tussen de verschillende lidstaten. Tevens zal een aantal gezamenlijke activiteiten worden georganiseerd, waarvan de Internationale Veilig Internet Dag een mooi voorbeeld is.

Ook in Nederland staat de voorlichting over de gevaren van het internet hoog op de agenda. Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft hiervoor EUR1,3 miljoen gereserveerd op zijn begroting. De vernieuwde website www.surfopsafe.nl zal vanaf 8 februari in de lucht zijn. In 2005 zal de campagne worden geĂŻntensiveerd, er komt meer focus op de risico's van misbruik en de mogelijke schade aan derden indien men zich niet goed beveiligt. Verder zullen actuele onderwerpen uitvoerig worden belicht, zoals bijvoorbeeld spoofing, phishing, spyware, autodialers, etc.

Ook heeft het ministerie van Economische Zaken dit jaar twee nieuwe brochures uitgegeven, een brochure Veilig Internetten en de spam-flyer (zie op www.surfopsafe.nl).

Veilig Internet op Scholen

Op scholen in heel Europa wordt op 8 februari een verhalenwedstrijd gehouden met het thema veilig internetten.

Ook voert het ministerie van Economische zaken op dit moment een pilot uit voor een lespakket veilig internetten. Het streven is dat na de zomer het lespakket Diploma Veilig Internet voor alle Nederlandse scholen beschikbaar is.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl
Voor journalisten: mevr. J. Thompson-Sepmeijer, persvoorlichter, telefoon (070) 379 6174, e-mail: C.J.Thompson-Sepmeijer@minez.nl

10-02-2005 | Ministerie van Economische Zaken | print

Zie ook : : :
Brochure Surf op Safe 2005 (pdf)
Folder Spam 2005 (pdf)