Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-018

Den Haag, 8 februari 2005

Nieuwe bestemming voor ruim vijftig militaire terreinen

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zal alle zogenaamde "groene terreinen" binnen het RVR1-project 'Herbestemming militaire terreinen' voor een bedrag van ¤ 15 miljoen van het ministerie van Defensie overnemen. Het akkoord tussen de bewindslieden van beide ministeries vormt het sluitstuk rond de overname. De projectleiding lag de afgelopen twee jaar bij de dienst Domeinen. Het gaat om ruim 50 objecten verspreid over heel Nederland, zoals een groot deel van de Waalsdorpervlakte, het Balloërveld, het mobilisatiecomplex Veldhuizen en het vliegveld Bergen. Met de objecten is een areaal van circa 2100 ha gemoeid.

De Dienst Landelijk Gebied en de dienst Domeinen gaan in opdracht van LNV de terreinen ontwikkelen. De provincies waarin de objecten zijn gelegen wordt gevraagd een actieve rol te spelen.

Door inkrimping en herstructurering van de krijgsmacht is een aantal militaire objecten overtollig geworden. Rijksdoelstellingen geven een aantal van deze objecten een groene vervolgbestemming. Doel van het project Herbestemming militaire terreinen is het verkrijgen van meeropbrengsten bij verkoop en de inzet van deze meeropbrengsten voor (sloop)kosten van de vaak omvangrijke gebouwencomplexen Ook wordt zo een nieuw stukje Ecologische Hoofdstructuur gerealiseerd.

Een overzicht van de betrokken militaire objecten is als bijlage bij de brief aan de Tweede Kamer gevoegd. De integrale tekst is te lezen via: www.minfin.nl/DMN2004-895.doc.


1 RVR staat voor de Raad voor Vastgoed Rijksoverheid, een samenwerkingsverband van vijf departementale diensten en ProRail op het gebied van aankopen, verkopen en beheren van vastgoed door het Rijk voor publieke doelen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Persvoorlichting Financiën, Sharon Bartels, 06 -183 04 289.