Van klimaatverandering tot giftige druiven

Politiek en/of burgers: wie maakt het verschil?

PERSBERICHT VeM, centrum Vrouw en Milieu
Utrecht, 8 februari 2005 - Er is genoeg te vinden in de media over het milieu. Net 5 zond pas de landelijke klimaatenquête Do You Care? uit. Kranten staan vol met feiten over bespoten groenten, klimaatverandering en de effecten daarvan. Ondanks dat milieu op dit moment niet meer hoog op de politieke agenda staat, lijkt het thema onder de burgers wel te leven. Toch hebben milieuorganisaties moeite het hoofd boven water te houden. Vrouwenorganisaties kampen met een soortgelijk probleem.Emancipatie speelt in de politiek geen grote rol. De Geus beweerde zelfs dat de emancipatie in Nederland al klaar is! Terwijl het algemeen bekend is dat vrouwen nog steeds minder betaald krijgen voor hetzelfde werk en dat vrouwen structureel slechter vertegenwoordigd zijn op allerlei sleutelposities in bedrijfsleven, wetenschap en politiek.
VeM, centrum Vrouw en Milieu, is een stichting die tussen een milieu- en vrouwenorganisatie in zit. VeM werkt al geruime tijd aan het leveren van een bijdrage aan een duurzame samenleving. Daarnaast vindt VeM het belangrijk dat de participatie van vrouwen vergroot wordt op het gebied van beleidsbeïnvloeding en processen met betrekking tot kwaliteit van de leefomgeving. Die doelstelling lijkt thans een moeilijk haalbare kaart, vanwege de minimale politieke aandacht voor milieu en emancipatie, maar het is geen onmogelijk streven.
VeM organiseert trainingen en andere activiteiten die voor alle vrouwen die zich (willen) inzetten voor een duurzame samenleving toegankelijk zijn. De eigen bijdragen van de trainingen van VeM zijn laag gehouden omdat het van groot belang is dat iedereen kan deelnemen aan de trainingen. De trainingen richten zich op zowel de inhoudelijke kant als op het verkrijgen van de benodigde vaardigheden om een doel te bereiken. In april starten er weer diverse interessante activiteiten. Meer informatie staat op www.vrouwenmilieu.nl.
Vrouwen in het beleid betrekken, dat maakt het verschil! Vrouwen vormen de helft van de bevolking, wat al reden genoeg is om hen te betrekken bij het opstellen en uitvoeren van beleid. Het blijkt echter ook dat de vrouwelijke inbreng binnen beleid algemeen positieve effecten teweegbrengt. In (milieu)beleid structureel rekening houden met de diverse sociale rollen van en de verschillende effecten daarvan voor mannen en vrouwen komt niet alleen de gelijkheid cq. emancipatie ten goede, ook het milieubeleid wordt kwalitatief beter en effectiever! Dit bleek ook tijdens het VeM-symposium Vrouw en Milieu: een duurzame relatie! in november 2004. Over dat thema Vrouw en Milieu: een duurzame relatie! verschijnt in het eerste kwartaal 2005 een publicatie, te bestellen bij VeM.
___________________

VeM, centrum Vrouw en Milieu
Predikherenkerkhof 13, 3512 TJ Utrecht
T: 030-2321726, F: 030-2302181, www.vrouwenmilieu.nl

_____