Gemeente Dordrecht


Gemeente krijgt rapportcijfer 6,1

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft een onderzoek laten uitvoeren naar het vertouwen van de burger in het gemeentebestuur. Driekwart van de inwoners geeft het gemeentebestuur een voldoende met een gemiddeld cijfer van een 6,1. 69% van de inwoners zegt iets te merken van de acties van de gemeente om de stad te verbeteren en 62% zegt volledig of redelijk vertrouwen in de gemeente te hebben. Deze onderzoeksresultaten worden beschouwd als een nulmeting en worden jaarlijks herhaald.

Vergroten van het vertrouwen
De gemeente kan het vertrouwen vergroten door meer te luisteren en de problemen van de bevolking serieus te nemen. Het gemeentebestuur moet duidelijk maken wat er gedaan is met de opinies van de verschillende betrokkenen . De inwoners willen meer uitleg over de gemaakte visies en keuzes van het gemeentebestuur. Ook willen de inwoners meer bestuurders zien in de wijken en meer invloed krijgen. "Ik vind het zeer positief dat driekwart van de burgers het gemeentebestuur een voldoende geeft. De suggesties van de inwoners voor het vergroten van het vertrouwen nemen we zeer serieus en nemen we mee in onze plannen, projecten en processen. We blijven bouwen aan het vertrouwen met onze inwoners", aldus wethouder Veldhuijzen.

Ontevredenheid en weinig vertrouwen komen onder alle lagen van de bevolking voor. Inwoners die weinig participeren, blijken niet ontevredener over de gemeente te zijn, dan gemiddeld. Wel is de ontevredenheid hoger onder inwoners die een voorkeur uitspreken voor een oppositiepartij.

Communicatie met de inwoners
Communicatie met de inwoners is een van de instrumenten die het gemeentebestuur inzet om te bouwen aan het vertrouwen. De communicatiemiddelen van de gemeente zijn bij de meerderheid van de inwoners bekend. 81 % van de inwoners kent het Gemeentenieuws, de website www.dordrecht.nl is bij tweederde bekend en bijna de helft weet ook van rechtstreekse communicatievormen met bestuurders.

Actieplan Bouwen aan vertrouwen
Deze nulmeting is gebaseerd op de doelstellingen uit het actieplan "Bouwen aan vertrouwen" en uit het actieplan Raadscommunicatie "de burger in beeld". De nulmeting bestaat uit twee delen. Het eerste deel geeft inzicht in het vertrouwen van de inwoners in het gemeentebestuur. Het tweede deel van het onderzoek geeft inzicht in de eerste resultaten van de Raadscommunicatie.

De nulmeting kunt u vinden op www.sociaalgeografischbureau.nl onder de titel Vertrouwen in het bestuur en oordeel over de raadscommunicatie. Nulmeting bij het actieplan "Bouwen aan Vertrouwen"en het actieplan Raadscommunicatie "de burger in beeld.", van december 2004.