Gemeente Dordrecht


Milieuvergunning voor bunkerstation Slurink-Zwaans

Het bunkerstation Slurink-Zwaans aan de Buitenwalevest krijgt een nieuwe milieuvergunning. Nieuw in deze vergunning zijn regels voor het uitvaren van de leurboten en het bunkeren van schepen met gevaarlijke stoffen. Ook moet het bedrijf maatregelen nemen om ingeval van brand de woningen op de kade te beschermen. Het bunkerstation wil het ponton De Herman vervangen voor extra opslag van gasolie.

Veiligheid
De Milieudienst Zuid-Holland Zuid heeft onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid van het bunkerstation. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de landelijke normen voor externe veiligheid die door het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu zijn opgesteld niet worden overschreden. Wel moet het bedrijf maatregelen treffen om brandoverslag naar woningen op de kade te voorkomen en een bedrijfsnoodplan opstellen.

Geluid
De geluidbelasting blijft binnen de daarvoor gestelde normen voor dag, avond en nachtelijke uren blijft. Om de geluidbelasting nog verder te verminderen, moeten de oude pompen binnen vijf jaar vervangen worden door nieuwe geluidarme pompen. De leurboten die aan de woningzijde van het bunkerstation liggen, mogen in de nachtelijke uren niet werken.

Aanleiding nieuwe vergunning
Op 14 mei 2003 heeft de Raad van State een actualisatie van de milieuvergunning ongeldig verklaard omdat het werken met leurboten hierin niet was opgenomen. In december 2003 heeft de gemeente een gedoogbeschikking vastgesteld over het gebruik van deze leurboten en het aanmeren van schepen met gevaarlijke stoffen.

Verplaatsing
De gemeente is in overleg met Rijkswaterstaat voor een nieuwe locatie voor het bunkerstation westelijk van de Merwedebrug. Als Rijkswaterstaat instemt, gaat de gemeente de haalbaarheid van deze verplaatsing verder onderzoeken.

Procedure
De ontwerpvergunning is tot 9 maart 2005 in te zien bij de Milieudienst Zuid-Holland Zuid aan de Noordendijk 250 in Dordrecht. Alle ingebrachte opmerkingen worden verwerkt tot de definitieve milieuvergunning die in april wordt verleend.

Voor het vervangen van het ponton De Herman moet het bestemmingsplan worden aangepast. Het bedrijf heeft daar nog geen verzoek voor ingediend.