Provincie Noord-Holland

8-2-2005

Onderwerp

Snel geld nodig van Rijk voor ambulancezorg

Marjan Hoenson

Al met al hebben in Noord-Holland de meeste ambulancediensten en meldkamers in 2004 iets beter gepresteerd dan het jaar ervoor. De ambulances kwamen in spoedgevallen in 93% op tijd aan ( binnen 15 minuten na melding); vorig jaar was dat 92%. Die lichte verbetering vinden Gedeputeerde Staten echter verre van voldoende. Zij gaan een beroep doen op de minister en op de Tweede Kamer om zo snel mogelijk een deel van de 12 miljoen euro te krijgen die het Rijk (landelijk) voor knelpunten ambulancezorg 2005 heeft gereserveerd.

De meeste ambulancediensten en meldkamers ambulancezorg in Noord-Holland hebben in 2004 speciale maatregelen getroffen om er voor te zorgen dat ambulances vaker op tijd aankomen. Dat staat in de nota Terugblik ambulancezorg 2004, die Gedeputeerde Staten vandaag hebben vastgesteld.

Vorig jaar februari meldden GS bezorgd, dat in vele gemeenten de ambulances regelmatig te laat aankwamen. Zij hebben in de regio's Noord-Holland Noord en Amsterdam en Omstreken overleg gevoerd met ambulancediensten, meldkamers en zorgverzekeraars om te kijken hoe de overschrijdingen het best en snelst teruggedrongen kunnen worden. In alle regios zijn nu plannen ontwikkeld en deels doorgevoerd die moeten leiden tot vermindering van de overschrijdingen.

Uit de nota Tussenblik ambulancezorg 2004 blijkt dat:

In Noord-Holland Noord er sprake was van een duidelijke verbetering; in 2004 kwam 88% van de ambulanceritten op tijd aan, tegen 84% in 2003.

Kennemerland ging er licht op vooruit, al komt dit door afronding niet in het cijfer van 96% tot uiting.

In Amsterdam en Omstreken ging het ook iets beter maar het percentage ambulances dat op tijd aankwam bleef afgerond op 93% staan. Wel is er sprake van een flinke afname van de wachttijden voor het besteld vervoer.

In Gooi en Vechtstreek kwam 94% van de ambulanceritten op tijd aan; dat is aanzienlijk minder dan de opgave van 2003: 98%. Het verschil is grotendeels terug te voeren op het hanteren van een realistischer meetmethode dan in 2003.

Voor de 4 Noord-Hollandse regios was er in 2004 structureel 1,75 miljoen extra beschikbaar om knelpunten op te lossen en dat bedrag hebben de regio's ook aangevraagd. De verbetering van het ambulance vervoer in 2004 zou groter geweest zijn als het College

Tarieven Gezondheidszorg het gereserveerde extra budget eerder dan in het najaar van 2004 had uitgekeerd. Een ander vertragende factor was dat in de regios Amsterdam en Omstreken en Gooi en Vechtstreek de ambulancediensten, meldkamers en zorgverzekeraars er lang over deden voordat ze het eens waren over welke maatregelen genomen moesten worden.

Gedeputeerde Kruisinga: "Daardoor moeten inwoners van Noord-Holland langer wachten op verbeteringen dan nodig is. Ik vind dat onjuist." Door deze vertraging is een deel van de voorgenomen verbeteringen pas in het laatste kwartaal van 2004 doorgevoerd. In Gooi en Vechtstreek kan niet eerder dan in 2005 worden begonnen.

Gedeputeerde Kruisinga is van mening dat ambulancediensten, meldkamers en zorgverzekeraars aan de burgers verantwoording af moeten leggen over hun inzet. "Zij werken met de premies die burgers hebben opgebracht. Inwoners van Noord-Holland hebben niet alleen recht op goede en tijdige ambulancezorg, maar ze hebben er ook recht op te weten wat er met hun geld gebeurt. Ik vind dat ambulancediensten, meldkamers en vooral zorgverzekeraars actiever dienen aan te geven welke prestaties zij voor dat geld leveren en welke pogingen zij ondernemen om verbetering te brengen in de ambulancezorg."

U kunt de nota "Terugblik ambulancezorg 2004" downloaden op de provinciale website. Ga naar
http://www.noord-holland.nl/thema/welzijn_zorg_en_cultuur/index.asp?th ema=welzijn+zorg+en+cultuur en kijk onder 'Direct naar'.