Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag


- Directie Mensenrechten en Vredesopbouw

Afdeling Vredesopbouw en Goed Bestuur

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 8 februari 2005

Behandeld


- Jan Hijkoop


Kenmerk


- DMV/VG-046/05

Telefoon


- 070 3486326


Blad


- 1/4

Fax


- 070 3484486


Bijlage(n)


- 1


- jan.hijkoop@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van de ledenSzabó en van Baalen over de Afghaanse parlementsverkiezingen


-

Graag - bieden wij u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - de leden- Szabó en van Baalen over - de Afghaanse parlementsverkiezingen. Deze vragen werden ingezonden op - 20 januari 2005 met kenmerk - 2040506620.


- De Minister De Minister van Buitenlandse Zaken, voor Ontwikkelingssamenwerking,

Dr. B.R. Bot A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, en mevrouw Van Ardenne - van der Hoeven, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Szabó en van Baalen (beiden VVD) over Afghaanse parlementsverkiezingen

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het feit dat mogelijk reeds dit jaar in Afghanistan parlementsverkiezingen zullen plaatsvinden?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Bent u op de hoogte van het feit dat 17 nieuwe democratische partijen de handen ineen hebben geslagen en gezamenlijk aan de komende parlementsverkiezingen deel zullen nemen?

Antwoord

Ja.

Vraag 3

Bent u tevens op de hoogte van het feit dat deze partijen behoefte hebben aan logistieke en inhoudelijke ondersteuning op vele gebieden, zoals het opbouwen van de partij, de selectie van kandidaten, het voeren van verkiezingscampagnes etc.? Zo ja, welke activiteiten heeft u reeds opgestart om deze partijen actief te ondersteunen?

Antwoord

Ja. De Wet op de politieke partijen van Afghanistan verbiedt evenwel directe buitenlandse financiering van politieke partijen. Derhalve kijkt Nederland naar mogelijkheden om binnen de wettelijke beperkingen activiteiten van democratische partijen te ondersteunen die toegankelijk zijn voor een wijder publiek. Zo heeft Nederland in 2004 een bijdrage van EUR 100.000 verleend aan een programma van de NGO National Democratic Institute (NDI) waarin een achttal 'Electoral Training and Information Centers' in Kaboel en de regio's zijn opgezet. Deze centra verzorgen onder meer trainingen voor politieke partijen. Nederland staat welwillend tegenover financiering van een uitbreiding van dit programma. Ook het UNDP zet een programma op voor capaciteitsopbouw van de toekomstige parlementariërs. De Nederlandse ambassade in Kaboel blijft voorts de democratische partijen actief moreel en politiek ondersteunen, in samenwerking met EU Speciale Vertegenwoordiger Vendrell en andere diplomatieke vertegenwoordigingen.

Hierbij dient te worden vermeld dat steun aan het democratiseringsproces een belangrijk aandachtspunt is in de Nederlandse steun aan de wederopbouw van Afghanistan. De parlementaire verkiezingen van 2005 zijn een belangrijke stap in dit proces maar ook na de verkiezingen zal steun aan de opbouw van het parlement en een functionerend meerpartijenstelsel nodig zijn. De Nederlandse ambassade in Kaboel onderzoekt of ook in 2005 en daarna een aantal programma's op dit terrein ondersteund kan worden.

Vraag 4

Bent u op de hoogte van het feit dat in Afghanistan behoefte bestaat om rechtstreekse contacten met Nederlandse politieke partijen ter ondersteuning van de voorbereiding van de campagnes?

Antwoord

In Afghanistan bestaat zeker behoefte aan contacten met parlementen van - en politieke partijen uit - andere, democratische, landen alsmede aan overige internationale deskundigheid en steun. De Nederlandse ambassade heeft derhalve gebruik gemaakt van het bezoek van de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken om contacten met Nederlandse politieke partijen te faciliteren.

Vraag 5

Bent u bereid een budget beschikbaar te stellen om activiteiten mogelijk te maken zoals onder vraag 4 verwoord?

Antwoord

Zoals bekend ligt de Nederlandse betrokkenheid bij de wederopbouw van Afghanistan tot 2006 vast in de bijdragen aan grote nationale programma's via het multilaterale kanaal (het Afghanistan Reconstruction Trust Fund onder beheer van Wereld bank en UNDP). Naast deze bijdragen worden momenteel door de ambassade de mogelijkheden onderzocht van bredere steun aan het democratiseringsproces in Afghanistan en in het bijzonder aan politieke partijen, naast de bijdrage via het NDI (zie het antwoord op vraag 3). Uitgangspunt bij dit laatste is wel dat binnen de Afghaanse Wet op de politieke partijen wordt gehandeld.

Vraag 6

Kunt u aangeven waarom het Institute for Multiparty Democracy (IMD) volgens u tot op heden geen interesse heeft getoond in de ondersteuning van het democratiseringsproces in Afghanistan?

Antwoord

Het beleid van het IMD wordt vastgesteld door het IMD-bestuur, waarin het merendeel van de Nederlandse politieke partijen zitting heeft.

Het IMD ontvangt een instellingssubsidie in het kader van de Thematische medefinancieringsregeling en is binnen de grenzen van de subsidiebeschikking vrij om nieuwe initiatieven te ontplooien.

===