Gemeente Den Haag

februari 2005
B&W Den Haag: sterke regionale krant voor de stad behouden (8 februari)

Burgemeester en wethouders van Den Haag maken zich zorgen over de fusie van de Haagsche Courant met het Algemeen Dagblad en zes andere regionale kranten. Het Haagse college is van mening dat de Haagse editie van de nieuwe krant een duidelijk herkenbare Haagse identiteit moet hebben. Deze dient niet alleen tot uitdrukking te komen in de onderwerpkeuze maar ook door een sterke binding met de Haagse samenleving. De Haagsche Courant schrijft immers niet alleen over Den Haag en regio maar is ook initiator van tal van lezingen, sportevenementen, discussies en culturele manifestaties.

B&W brachten hun zorgen vandaag over tijdens een werkbezoek aan de stadsredactie van de Haagsche Courant. Aanleiding voor het bezoek waren de in december aangekondigde plannen van PCM en Wegener om vijf regionale kranten, waaronder de Haagsche Courant, en het Algemeen Dagblad samen te voegen tot één nieuwe Randstad-krant. Het college vindt dit een zorgelijke ontwikkeling omdat hiermee het enig overgebleven dagblad voor Den Haag en omstreken zou kunnen verdwijnen. Specifieke kennis over de Haagse samenleving en betrokkenheid bij de stad dreigen hiermee verloren te gaan, aldus het Haagse college. Het vreest dat de Haagse lezers zich straks onvoldoende zullen herkennen in de nieuwe krant.

Bij de fusieplannen zijn behalve de Haagsche Courant ook het Rotterdams Dagblad, het Utrechts Nieuwsblad, de Goudsche Courant, de Amersfoortse Courant, de Rijn en Gouwe en de Dordtenaar betrokken. De regiokranten hebben al jaren te maken met teruglopende lezersaantallen. Het is de bedoeling dat elke regio in de nieuwe Randstad-krant een eigen editie krijgt.