Gemeente Hardenberg



Hardenberg geeft voorzet breedtesportimpuls

Persbericht, 8 februari 2005

De gemeente Hardenberg hecht grote waarde aan sport- en bewegingsactiviteiten.

Zij is van mening dat sporten niet alleen leuk is om te doen, maar dat het onder andere ook een bijdrage kan leveren in het oplossen van maatschappelijke problemen zoals overgewicht en maatschappelijke uitsluiting. Sport- en bewegingsactiviteiten hebben de laatste jaren flink aan maatschappelijke betekenis gewonnen en de gemeente wil daar graag een steentje aan bijdragen onder het motto 'Hardenberg in beweging'.

Veel sportaanbieders, waaronder sport- en buurtverenigingen komen namelijk in toenemende mate onder druk te staan en ondervinden steeds meer problemen om hun taken goed uit te voeren. Voor het gemeentebestuur zijn dit voldoende redenen om hierin te trachten structurele verandering teweeg te brengen. De komende jaren wil de gemeente daarom in samenwerking met verschillende belanghebbende organisaties zoals sportaanbieders, scholen, buurt- en wijkverenigingen en zorg- en welzijnsinstellingen naar structurele oplossingen voor deze problemen zoeken.

Het ministerie van WVS heeft aan de gemeente Hardenberg daarvoor 201.206 euro beschikbaar gesteld waarmee zij in de komende vier jaar diverse activiteiten kan opzetten in het kader van stimuleringsregeling breedtesport.

De gemeente Hardenberg wil hierbij insteken op een drietal hoofdthema's te weten:


1. Verenigingsondersteuning; dit betekent dat verenigingen ondersteuning kunnen krijgen in de ruimste zin van het woord, te denken valt aan thema-avonden (sponsoring, PR/Communicatie, vrijwilligerswerk etc.), ondersteuning op maat en deskundigheidsbevordering (cursussen, scholing)
2. Buurt-Onderwijs Sport; Hierbij moet gedacht worden aan een wijk-/buurtgerichte aanpak waarbij de samenwerking tussen buurt-/onderwijs- en sportorganisaties centraal staat. Voorbeelden hiervan zijn naschoolse sport- en bewegingsactiviteiten, vakantie instuif etc.

3. Bevordering gezond beweeggedrag; Veel mensen bewegen onvoldoende, waardoor er problemen kunnen onstaan met de gezondheid. Om mensen te stimuleren om meer te gaan bewegen kunnen diverse beweegprogramma's worden opgezet, of kunnen mensen worden gestimuleerd om meer te gaan bewegen, bijvoorbeeld op recept van de huisarts of voorlichting op scholen.

De gemeente heeft alle sportclubs, scholen en diverse maatschappelijk organisaties uitgenodigd om 7 maart aanstaande actief deel te nemen aan een informatieavond over de opzet, doelstellingen en mogelijke activiteiten in het kader van 'Hardenberg in beweging'.