Ingezonden persbericht


Persbericht

PERSBERICHT

VERKENNINGEN, 8 FEBRUARI 2005 TUSSEN 16.00 EN 17.00 OP 747AM.

Inhoud radioprogramma VERKENNINGEN van 8 februari 2005


- Modernisering van de islam; de visie van filosoof en cultuursocioloog Gabriël van den Brink


- Internationale dag tegen vrouwenbesnijdenis, een verslag


- Helpt amateurvoetbal de integratie?

Gabriël van den Brink over modernisering van de islam

Filosoof en cultuursocioloog Gabriël van den Brink bestudeert de Nederlandse maatschappij. Hij publiceert ondermeer over 'normen en waarden', over succesvolle en geïsoleerde burgers en het gebruik van geweld. Maar op de vraag of de islam een bedreiging is, had hij vorig jaar geen antwoord. Met zijn recente essay Tekst, traditie of terreur? Naar een moderne visie op de islam in Nederland' komt daar verandering in. In Verkenningen licht hij zijn onderzoek toe.

Voor Allah hoeft het niet

Vrouwenbesnijdenis wordt meestal gekoppeld aan de islam, omdat de delen van Afrika en Azië waar vrouwenbesnijdenis voorkomt, islamitisch zijn. Maar vrouwenbesnijdenis is een pre-islamitisch gebruik dat onderdeel is geworden van lokale religieuze tradities. De druk op ouders om hun dochters te laten besnijden is in veel gemeenschappen nog steeds groot, ondanks de kennis van de lichamelijke en psychische gevolgen.

In Den Haag werd afgelopen zondag stilgestaan bij de Internationale dag tegen vrouwenbesnijdenis. Wat te doen met de mythe van de besneden maagd als enige huwbare vrouw? Hoe krijg je de vrouw, de man én de imam in één kamp? Een reportage met een oproep aan daders en slachtoffers.

Voetballen voor een goed doel

Nog steeds worden er bananen op voetbalvelden gegooid en is er bij menig amateurwedstrijd racistische taal te horen. Maar is voetbal echt oorlog? Bij veel clubs vervagen juist de verschillen tussen Marokkanen, Turken, Surinamers en andere Nederlanders. Daar komen ze elkaar tenminste tegen. Vrijdag vond er in het stadion van FC Twente een symposium plaats onder de titel: Integratie door amateurvoetbal . Zijn de witte vlucht uit voetbalverenigingen en het groeiende aantal zwarte clubs een probleem?

Verkenningen peilde de meningen en ging op bezoek bij SV Juliana 32.

----------



Ingezonden persbericht