FloraHolland


Januari Februari

---

Weekbericht FloraHolland week 5

FLORAHOLLAND (8 feb. 2005) - Snijbloemen /
Als we week 5 vergelijken met dezelfde week vorig jaar dan gaat deze week voor de snijbloemen de boeken in als een topweek met een omzetstijging van bijna 50 procent. Deze omzetstijging komt gedeeltelijk door een stuksstijging van bijna 15 procent, maar de belangrijkste reden is dat de gemiddelde prijs van de snijbloemen 0,05 hoger lag dan in dezelfde week van vorig jaar. De gemiddelde prijs kwam uit op 0,24.
Deze verschillen hebben alles te maken met Valentijnsdag. Vorig jaar vonden de inkopen voor Valentijn voor een groot deel plaats in week 6 en dat is dus een week later dan nu het geval is. Dat Valentijnsdag grote invloed heeft op de gemiddelde prijzen en de aanvoer mag duidelijk zijn. In week 5 werden er ten opzichte van de week ervoor 17 miljoen stuks meer snijbloemen aangevoerd op FloraHolland. In totaal werden er ruim 144 miljoen stuks snijbloemen aangevoerd. De gemiddelde prijs lag 0,03 hoger dan de week ervoor.
Dat de rozen en dan met name de kleur rood in deze dagen erg gewild zijn, laten de prijzen zien. De gemiddelde prijs van de grootbloemige roos lag in week 5 op 0,40. Dit is in vergelijking met de week ervoor een stijging van 0,07. De gemiddelde prijs van de kleur rood ligt hier zelfs nog ruim boven. Afgelopen vrijdag lag de gemiddelde prijs van de rode grootbloemige roos op 0,59.
Ook andere producten profiteren van de naderende Valentijn. De gemiddelde prijs van Lisianthus steeg met 0,06 ten opzichte van de week ervoor en kwam uit op 0,44.
De gemiddelde prijs van Solidago steeg met 0,03 en lag vorige week op 0,18. De gemiddelde prijs van de troschrysanten lag 0,05 hoger dan de week ervoor en kwam uit op 0,39. En ook de Alstroemeria's lagen in middenprijs hoger dan een week ervoor. De gemiddelde prijs kwam uit op

0,21. In week 4 was dit 0,16.

Vandaag, maandag 7 februari, stonden de prijzen onder druk door de grote aanvoer van snijbloemen. De verwachting is dat de prijzen door lagere aanvoer op dinsdag en woensdag wel weer iets zullen stijgen. Op de regionale vestigingen is aanstaande vrijdag nog een belangrijke dag voor de inkoop voor Valentijnsdag.

Planten
De afgelopen week steeg de aanvoer van de kamerplanten bij FloraHolland met 19,3 procent. De klok nam hiervan 16 procent voor haar rekening, terwijl het Bemiddelingsbureau zelfs 22,7 procent meer kamerplanten verwerkte ten opzichte van week 5 vorig jaar. De gemiddelde prijs bleef ondanks de hogere aanvoer op een goed niveau en was zelfs hoger. Bij de klok gemiddeld 8,5 procent meer en bij het Bemiddelingsbureau 7,5 procent meer dan vorig jaar. De aanvoerontwikkeling was op alle vestigingen groeiend. Vestigingen Naaldwijk, Rijnsburg en Venlo stegen sterk met respectievelijk 31 procent, 32 procent en 43 procent. Bleiswijk en Eelde deden het iets rustiger aan met resp. 6 en 16 procent ten opzichte van vorig jaar. Bij de tuinplanten zien we weer een fikse groei in aanvoer bij alle vestigingen, gemiddeld 39 procent meer dan vorig jaar. Met name de vestigingen Rijnsburg, Bleiswijk, Venlo en Eelde deden goede zaken. Het Bemiddelingsbureau deed juist minder zaken en kon de prijs ook niet vasthouden. De gemiddelde prijs daalde bij het Bemiddelingsbureau met 0,55, terwijl bij de klok een plus werd gehaald van 0,19.


---