Gemeente Sneek


Open vaarverbinding Houkesloot en Zwette
De Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en de gemeente Sneek realiseren een open vaarverbinding voor de kleine watersport (brughoogte 2,50 m) tussen Houkesloot en de Zwette. Om dit mogelijk te maken zal de gronddam bij de Zwette moeten worden doorgegraven en de sluis bij de Domp worden open gezet. Het plan Pasveer in Sneek komt hierdoor aan de open vaarverbinding te liggen. De vaarroute is dan open en maakt onderdeel uit van de Middelseerûte, die in de loop van dit jaar in zijn geheel bevaarbaar is.

Voordat de open vaarverbinding tussen Houkesloot en de Zwette gereed is, moeten de waterstanden in het gebied geleidelijk worden verhoogd van NAP -0,85 m. tot NAP -0,52 m. Dit kan door het inlaten van water vanuit de Zwette en het open zetten van de Dompsluis. Als alles in de periode van 6 tot 9 februari naar wens verloopt, wordt hoogstwaarschijnlijk op 9 februari de gronddam weg gegraven. De booteigenaren aan de Middelseerûte moeten gedurende deze periode hun bootjes in de gaten houden. Dit kunnen ze doen door de landvasten iets meer speling te geven, zodat de bootjes de 33 cm peilverhoging kunnen volgen.
Voor het realiseren van deze open vaarverbinding zijn de volgende werken uitgevoerd:

* Verhogen / aanleg nieuwe brug in de Groenedijk;
* Aanleg nieuwe sluis achter het plan Pasveer tussen de nieuwe vaarverbinding de Middelseerûte en de Sneeker Oudvaart;
* Aanleg nieuwe brug in de N354;

* Graven verbindingsvaart Offingawierster opvaart - Sneeker Oudvaart;

* Graven nieuwe verbindingsvaart Middelseerûte vanaf plan Pasveer tot de Zwette;

* Realisatie rondweg met brugverbinding (brughoogte 2,50 m.) over de Middelseerûte;

* Ophogen waterkering langs gehele traject met reglementaire hoogte in bebouwd gebied NAP +0,24 m en in landelijk gebied een aanleghoogte van minimaal NAP +0,34 m.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Europese subsidies.

© copyright 2005 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 7-2-2005