Den Haag, 4 februari 2005

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over gevolgen hormoonbehandeling bij vrouwen voor baby s

1. Hebt u kennisgenomen van het artikel in de Volkskrant over de gevolgen van hormoonbehandeling bij vrouwen voor baby s? 1

2. Herinnert u zich de eerdere schriftelijke vragen van het lid Arib over dezelfde problematiek waarin gewaarschuwd werd voor de gevolgen van bezuininging op de IVF en de risico s die deze bezuiniging met zich mee brengen namelijk dat mensen uit kostenoverweging tot het plaatsen van meer embryo s overgaan? 2 en 3

3. Wat is uw mening over het wetenschappelijke pleidooi van de hoogleraar Bart Fauser over de risico s van iui (intra uteriene inseminatie) met hormonale stimulatie? Vindt u deze behandeling verantwoord gezien de hoge risico s op meerlingen met alle gevolgen van dien?

4. Deelt u de mening dat dit pleidooi het zoveelste bewijs is van het ontbreken van een duidelijk beleid en richtlijn inzake het terugplaatsen van embryo s en dat het hoogst urgent is hier duidelijkheid over te verschaffen? Deelt u de mening dat het terugplaatsen van een embryo grote kwaliteit met zich meebrengt en dat dit wettelijk dient te worden geregeld?

5. Bent u bereid op basis van de ervaringen en de kennis die beschikbaar zijn over te gaan tot duidelijke richtlijnen waarbij het mogelijk wordt een embryo terug te plaatsen?

6. Deelt u de mening van de gynaecologen, namelijk dat iui zonder hormonale stimulatie moet worden bevorderd en in de wet op de verstrekking moet worden opgenomen?

* De Volkskrant d.d. 4 februari 2004 2 Schriftelijke vragen Arib 1663

3 Schriftelijke vragen Arib 2042