Den Haag, 8 februari 2005

Vragen van de leden Straub en van Dijken (beiden PvdA) aan de minister van Justitie

over het bewaken van een in een ziekenhuis opgenomen gedetineerde

1. Bent u ermee bekend dat tussen 29 december 2004 en 21 januari 2005 op de ICC-afdeling van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen een gedetineerde opgenomen is geweest afkomstig van de penitentiaire inrichting Esserheem te Veenhuizen?

2. Klopt het dat deze gedetineerde tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis 24- uur per dag werd bewaakt door twee personen die als bewaker optraden? Door welke instantie werden deze bewakers geleverd?

3. Bent u ermee bekend dat de bewaking van de gedetineerde op vrijdagmiddag 31 december 2004 voor de duur van één weekend werd opgeheven en dat deze bewaking op maandagochtend 3 januari 2005 weer werd hervat?

4. Kunt u bevestigen dat het niet bewaken van deze gedetineerde gedurende het weekeinde aan het ziekenhuis werd verklaard met het argument dat de gedetineerde recht had op weekeindverlof en dat derhalve bewaking niet noodzakelijk was ? Zo nee, waarom werd de bewaking dan toch opgeheven?

5. Wordt een gedetineerde die in een ziekenhuis opgenomen dient te worden, in alle gevallen bewaakt? Zo nee, welke criteria gelden dan bij het al dan niet bewaken? Als er criteria gelden, zijn die dan in overeenstemming met niet bewaken gedurende weekeindverlof in het ziekenhuis?

6. Kunt u aangeven in wiens opdracht de bewaking gedurende het weekeinde werd opgeheven? Hoe oordeelt u over deze opdracht?

7. Kunt u aangeven hoe u oordeelt over het door de week 24-uur per dag bewaken van een in een ziekenhuis opgenomen gedetineerde en het één weekeinde opheffen van deze bewaking om die vervolgens na het weekeinde weer vol continue te hervatten?

8. Kunt u naar de samenleving aannemelijk en overtuigend uitleggen dat volcontinue bewaking noodzakelijk is, maar in één weekeinde niet? Zo ja, hoe luidt uw motivering dan?

9. Is er regelgeving over het bewaken van in ziekenhuizen opgenomen gedetineerden? Zo ja, is in overeenstemming met deze regelgeving gehandeld? Zo neen, overweegt u daarvoor regelgeving te maken?

10. Klopt het dat deze gedetineerde na zijn opname op de ICC-afdeling nog op een verpleegafdeling heeft gelegen?

11. Bent u ermee bekend dat de bewaking daar doordeweeks 24-uur per dag doorging en dat twee bewakers bij voortduring op de gang zaten? Klopt het dat bewakers niet bij de gedetineerde patiënt op de kamer mogen zitten, omdat dan de privacy van de gedetineerde in het gedrang zou komen? Zo ja, hoe oordeelt u dan over de privacy van alle anderen die aanwezig zijn op zo n afdeling waar twee bewakers bij voortduring aanwezig zijn en overal op toe zien?

12. Indien privacyoverwegingen in het geding zijn, bij welke privacy dient dan het belang te liggen, die van de patiënt-gedetineerde of die van de overigen op een afdeling? Indien regelgeving hier debet aan is, wilt u die dan aanpassen?

13. Wat is de reden dat de gedetineerde die bewaking nodig had, niet in het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen werd opgenomen? Indien daar in eerste instantie een medische reden voor bestaat, waarom werd deze gedetineerde niet naar het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen overgebracht, zodra dat medisch gezien kon?