Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

nieuws

Zeer strenge vorst boven Oostenrijkse sneeuw

Boven de enorme sneeuwmassa's, die vorige week in het uiterste zuiden van Duitsland en Oostenrijk zijn gevallen, komt het onder een heldere hemel tot strenge of zeer strenge vorst. In Oostenrijk, Slowakije en Roemenië kwam de temperatuur lager dan -20 graden. Weerstation Kleinzicken in Oostenrijk noteerde sinds zondag -21,9, -24,5 en -25,7 graden. Records zijn dat niet: het landelijk temperatuurrecords staat op naam van Innsbruck waar op 3 februari 1956 -30,6 graden werd gemeten.

In de tweede helft van de afgelopen week is hier zoveel sneeuw gevallen dat veel wegen geblokkeerd raakten. De sneeuwval was zeer intensief: gemiddeld viel zo'n 15 tot 30 cm per 24 uur, de Zugspitze kreeg er in 24 uur 50 cm bij en hoger in de bergen viel in een paar dagen meer dan een meter. De lawinedienst waarschuwt voor het grootst mogelijke lawinegevaar, klasse vijf op de schaal van vijf. Eerder werd Wenen en omgeving getroffen door de zwaarste sneeuwval van de laatste decennia. Van 26 op 27 januari viel in de hoofdstad liefst 30 cm. In de afgelopen vijftig jaar is slechts een keer een vergelijkbare hoeveelheid gevallen: van 26 op 27 maart 1969. Nog harder sneeuwde het van 4 op 5 februari 1941 met 63 cm sneeuw in een etmaal.

De sneeuwval deed zich voor in het overgangsgebied tussen koude en veel zachtere lucht. Een hogedrukgebied zorgt de eerste dagen van de week in het Alpengebied voor bijzonder fraai winterweer, maar eind deze week valt er weer neerslag.

Ook aan de Côte d'Azur sneeuwt het......... Deze foto maakte Jos van Vliet op 25 januari 2005 in Nice.

Lawine- en sneeuwberichten voor de Alpen:

Europese lawineservice
Eidgenössisches Institut für Schnee und Lawinenforschung (Zwitserland) Oostenrijkse meteorologische dienst
Alpensneeuw / Sneeuwlawines nader verklaard

Laatste wijziging: 8 februari 2005

PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI