Ingezonden persbericht

Grootste carnavalsoptocht ooit in Alphen

ALPHEN, 20050131 -- Nu de inschrijving voor de optocht 2005 is gesloten, kan worden geconcludeerd dat de grootste optocht uit de geschiedenis van de struivenbakkers voor de deur staat. Maar liefst 64 deelnemers gaan zorgen voor een spectaculaire stoet.


De carnavalsoptocht in Alphen staat bekend als de grootste en mooiste optocht uit de omgeving. Waren het vroeger nog vooral de buurtschapen die streden om de eerste plaats zijn het tegenwoordig vooral vriendengroepen die zorgen voor veel bewondering
Dit jaar doen er ook weer opvallend veel jeugdgroepen mee. Deze jongens en meiden zijn al maandenlang bezig om in koude boerenschuren hun creatie vorm te geven. Hoewel er een onderlinge strijd is, is er een grote mate van saamhorigheid. Deze saamhorigheid is terug te vinden in het Alphens Bouwers Collectief: Het ABC. Praktisch alle groepen zijn hierin vertegenwoordigd. De afgelopen jaren heeft het ABC diverse keren de "Dektse DanceNight" georganiseerd. Een feest waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de bouwers. Hierdoor worden de kosten van de praalwagens aanzienlijk lager.
De inschrijvingen staan garant voor kwaliteit: alle winnaars uit de omliggende dorpen van de laatste 3 jaar zullen hun bouwwerken van 2005 in Alphen laten zien, er rijden in totaal meer dan 20 praalwagens.
Succesvolle loopgroepen, duo's en individuelen geven volop acte de presence.
Een groot deel van het parcours is voorzien van een geluidsinstallatie, van waaruit de bekende carnavalskrakers door de straten zullen klinken. Ook lopen er in de optocht diverse bands en showcorpsen. Zelfs een swingband uit Zwolle heeft verzocht mee te mogen lopen.
De stoet zal de klassieke route volgen: start in de Schellestraat, en in een lang lint via het gemeentehuis en de Engelbertstraat naar het eindpunt bij café Welkom. Nieuw is in 2005 een speciaal voor gehandicapten ingerichte parkeerplaats. Hiervoor heeft de Rabo bank haar parkeerplaats beschikbaar gesteld.
De Alphense optocht, die na de optochten in Baarle-Nassau en Chaam, ook wel de 'grand finale' van de optochten in de omgeving wordt genoemd, trekt dinsdag 8 februari vanaf 13.30 door het dorp.
Vanaf 13:00 uur worden de doorgaande wegen door het dorp afgesloten voor gemotoriseerd verkeer om zodoende alles in gereedheid te brengen voor de optocht en de veiligheid te waarborgen.
Namens de individuele deelnemers, de duo's, de loopgroepen en de bouwers van de praalwagens willen wij u namens de Carnavalsstichting De Struivenbakkers uitnodigen om deze optocht te komen bewonderen. Nogmaals, zorgt u er wel voor dat u voor 13:00 uur in het dorp bent. Parkeergelegenheid vindt u aan de Zandstraat (parkeerplaats tennisterrein) en aan de Chaamseweg (parkeerplaats sporthal).
Ook de prijsuitreiking s'avonds is echt de moeite waard, deze begint om 20.00 in de volle zaal van het culturele centrum, je zou de kameraadschappelijke sfeer tussen al die bouwgroepen eens moeten proeven. Veel maatschappelijk werkers zouden met verbazend grote ogen staan kijken naar de leerzame en prettige manier waarop deze groepen jongelui zichzelf in de maatschappij plaatsen.




Ingezonden persbericht