Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Achterhoek


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT ACHTERHOEK


////////////////////////////////////EMBARGO tot 8 februari 14.00 uur!////////////////////////////////////////////


Sterke daling auto-inbraken Achterhoek


Het aantal auto-inbraken is in het district Achterhoek voor het tweede achtereenvolgende jaar flink gedaald. In 2003 werden 1397 aangiftes op genomen van inbraken in auto's, in 2004 waren dat er 823. Dit is een daling van 41 procent. In 2003 was het aantal aangiftes van auto-inbraken al met 18 procent gedaald. Het aantal autokraken is al jaren niet meer zo laag geweest. Het rechercheteam dat speciaal was belast met onderzoek naar auto-inbraken heeft in 2003 en 2004 63 mensen aangehouden en 258 zaken opgelost. Dit waren voornamelijk notoire auto-inbrekers en deze aanhoudingen hadden effect op het aantal auto-inbraken.


Ook de fietsdiefstallen (-0,5 procent), autodiefstallen (-28,5 procent), verkeersongevallen (-2,6 procent), en het aantal gewonde- en dodelijke verkeersslachtoffers waren minder dan vorig jaar. Waren er in 2003 24 verkeersdoden te betreuren, in 2004 waren dat er 17.


Helaas zijn niet alle resultaten positief. Het aantal woninginbraken is voor het eerst sinds jaren gestegen van 396 in 2003 tot 468 in 2004. Dit is een stijging van 18 procent. Het aantal mishandelingen steeg licht, met 4 procent. De bedrijfsinbraken namen toe van 648 in 2003 naar 773 in 2004, een stijging van 19 procent.


Woelig jaar

Al met al was 2004 een woelig jaar voor politie Achterhoek. Een aantal zware geweldsdelicten in onder meer Zeddam, Doetinchem en Ruurlo, een ontvoering in Eibergen en verschillende brandstichtingen legden een zware druk op de inzet van politiemensen. Het oplossen van deze misdrijven en het wegnemen van de onrust kregen de eerste prioriteit binnen het district. Daarom werd veel capaciteit vrijgemaakt voor rechercheonderzoeken, toezicht en controles. Het onderzoek naar de brandstichtingen in boerenschuren loopt nog, voor de geweldsdelicten en ontvoering werden verdachten aangehouden.


De gemeentelijke herindeling zorgde in 2004 voor grote veranderingen binnen het politiedistrict. De teamindeling werd aangepast aan de nieuwe gemeentegrenzen. Dat betekent dat de Achterhoek van tien naar acht (grotere) politieteams is gegaan, waarbij delen van politiedistrict IJsselstreek en politieregio Gelderland-Midden (Didam) bij ons district werden gevoegd. Dit omvangrijke proces is dankzij een grote inzet nagenoeg vlekkeloos verlopen.


Ook werd in de hele regio Noord- en Oost-Gelderland een nieuw serviceconcept ingevoerd. De vrije inlooptijden van alle politiebureaus in de hele regio werden gelijk getrokken, overal werd aangifte op afspraak ingevoerd en de burgers konden voor het eerst aangifte doen via internet. Inmiddels is al duidelijk dat inwoners van de Achterhoek de elektronische weg om aangifte te doen van eenvoudige strafbare feiten goed hebben ontdekt.


Ook in 2005 zal de politie Achterhoek weer aandacht besteden aan de vaste speerpunten woninginbraken, auto-inbraken, verkeersveiligheid, openbare orde, drugsoverlast, huiselijk geweld en jeugd. Lokaal zal het tegengaan van fietsendiefstal aan de speerpuntenlijst worden toegevoegd, naar het voorbeeld van het project Houdt de fiets in Winterswijk.


Einde bericht


////////////////////////////////////EMBARGO tot 8 februari 14.00 uur!////////////////////////////////////////////


Nadere informatie:

Anton de Ronde

055 - 548 60 52


---- --